Door Marja Verheijen - Hoewel het zuiden van Nederland in september 1944 bevrijd werd, kon pas op 5 mei 1945 heel Nederland de bevrijding vieren.
De hechte gemeenschap van de Karstraat wilde zo snel mogelijk het gewone leven weer oppakken en richtte op 10 mei 1945 als “Herinnering aan de bevrijding” buurtvereniging De Karstraat op. Exact 5 jaar nadat er in Mill zulke grote verliezen geleden waren door de inval van de Duitsers. Men wilde feesten, herdenken, maar ook vergeten en de verbinding voelen na al die jaren lang oorlog, toen het leven stil leek te staan.
Een vast item was de jaarlijkse feestavond, die in het begin in de oude smederij van Van Rossum werd gehouden. De bewoners van de Karstraat namen ook deel aan de bevrijdingsoptochten, georganiseerd door “Mill Vooruit” en in 1946 bouwden zij een enorme boot, “De Tromp”, compleet met kanon, een replica van een kruiser, die in 1937 te water gelaten werd.
Ook was de Karstraat van de partij bij de jaarlijkse wielerronde en waren ook wandelen en voetballen populaire activiteiten binnen de buurtvereniging.
In 1947 werd er een uitstapje naar de dierentuin in Rhenen georganiseerd met als vervoer het paard en de wagen van bierbrouwerij ‘t Anker van de familie Anderegg. Maar men ging bijvoorbeeld ook te voet naar een speeltuin of op de fiets naar het Oorlogsmuseum. En een bezoek van Sinterklaas kon natuurlijk ook niet ontbreken.
Toen werd “Mill Vooruit” opgeheven en kwamen veel activiteiten te vervallen en werd het ook in de Karstraat stil, maar halverwege de zestiger jaren kwam er weer leven in de brouwerij. Men nam deel aan het zeer populaire TV-programma Zeskamp en Carnaval Mill stimuleerde de buurtschappen mee te doen aan de optocht. Dit resulteerde in een enthousiaste groep van bewoners van de Karstraat, die vrijwel jaarlijks met hun prachtige carnavalswagen in de prijzen viel. En daarbij moet zeker vermeld worden, dat de Karstraat ook nogal wat Prinsenparen heeft voortgebracht, namelijk in 1971, 1983, 1991, 1994, 2002 en 2003. Misschien is een jonge bewoner van de straat wel enthousiast te krijgen om deze traditie weer eens op te pakken.
Rond 2011 werden enkele activiteiten nieuw leven ingeblazen en werden er steeds meer evenementen speciaal voor kinderen georganiseerd, zoals activiteiten rondom Pasen. Ook de kerstbrunch voor 65-plussers was en is nog steeds een groot succes om de wat oudere leden meer te betrekken bij de gemeenschap.
De buurtvereniging richtte zich meer en meer op het ontwikkelen van werkgroepen, die elk een activiteit onder hun hoede namen, hetgeen de betrokkenheid nog meer vergrootte en tot meer initiatieven leidde.
De Karstraat staat bekend om zijn verbondenheid en vormt al jaren een hechte buurtschap, waar op 10 mei een mijlpaal gevierd gaat worden. Lees hierover meer in deel 3 “Het jubileum”.