Vanaf maandag 15 augustus voert Natuurmonumenten werkzaamheden uit in de bossen op de Molenheide in Wilbertoord. Hierdoor krijgt de natuur de kans zich te ontwikkelen tot een meer natuurlijk en afwisselend leefgebied voor planten en dieren. De werkzaamheden zullen ongeveer 2 maanden in beslag nemen.
Wat gaat er gebeuren?
Er worden voornamelijk uitheemse boomsoorten weggehaald zodat inheemse loofbomen en lage struiken meer de ruimte krijgen. Ook worden er werkpaden voor machines aangelegd. Daarnaast wordt er op verschillende plekken dood hout gecreëerd door bomen een stukje in te zagen. Dood hout is een belangrijke voedselbron voor alle insecteneters en vogels maken er hun holen in.
Afsluiting van paden
In de periode van de werkzaamheden kunnen enkele wandelroutes deels worden verlegd of beperkt toegankelijk zijn. Dit staat duidelijk aangegeven in het veld. Natuurmonumenten probeert het ongemak uiteraard zoveel mogelijk te beperken zodat iedereen kan blijven genieten van de natuur.
Natuurlijk bos
Door de werkzaamheden ontstaat er meer afwisseling in zon- en schaduwplekken en ook in de vochtigheid van de bodem. Dit is van invloed op de plantengroei en groei van paddenstoelen. Insecten, zoals vlinders of libellen, profiteren van deze beschutte zonnige plekken in het bos. Zij vormen op hun beurt weer een voedselbron voor allerlei vogels en kleine zoogdieren. Ook de populatie van de levendbarende hagedis heeft dergelijke beschutte zonnige plekken nodig.