Foto: Annelies van den Berg

Dennis Verweijen werd 37 jaar geleden geboren in Mill. Ondertussen woont hij alweer een aantal jaren samen met zijn vrouw Anke in Uden. In mei 2015 veranderde zijn leven toen hij hoorde dat hij acute leukemie had. Zijn verhaal verschijnt binnenkort onder de titel ‘Papa’s bloed’ in boekvorm.

Ziek

In april 2015 voelde Dennis zich niet helemaal lekker. “Ik had altijd een prima conditie. Maar vanaf april voelde ik me misselijk en ik had braakneigingen. Het is niet zo dat ik dan meteen naar de huisarts ren, maar ik ken mijn lichaam en had wel het idee dat hier iets niet klopte. Op 7 mei hoorde ik dat ik leukemie had. En dan verandert je wereld. Ik had een leven waarin ik dacht alles voor elkaar te hebben, maar vanaf die dag is die zekere wereld ineens een heel onzekere wereld.”

Behandeling

De dag na de diagnose moest Dennis zich al melden in het ziekenhuis en een week later begon de eerste chemokuur. “In dat eerste gesprek werd duidelijk dat het zwaar zou worden, maar wat me vooral bij bleef was dat het zonder behandeling met een paar maanden gedaan zou zijn.” Al snel bleek dat alleen een stamceltransplantatie Dennis zou kunnen genezen. “Alleen chemo bleek niet voldoende, de leukemiecellen bleven niet weg, dus een stamceltransplantatie via een donor was de enige weg naar genezing.”

Red mijn leven

Helaas bleek er geen geschikte donor te zijn. Niet in zijn eigen familie, maar ook in de wereldwijde donorbank was geen match te vinden. In augustus 2015 schreef Dennis daarom een indrukwekkende open brief met de titel ‘Red mijn leven’. “Dat er geen donor was, was voor mij aanleiding niet stil te blijven zitten. De kans was klein dat er een geschikte donor te vinden was, maar was het niet voor mij, dan wellicht voor een ander.” De oproep van Dennis leverde veel media-aandacht op en resulteerde in bijna 2000 extra aanmeldingen als stamceldonor. “Iedereen die zich aanmeldde moest ook weer getypeerd worden en dat kost extra geld. Stichting Matchis moet het hebben van financiële donaties om dat te doen.” Daarom kwamen er vervolgens diverse acties om geld in te zamelen zodat de nieuwe donoren ook in de wereldwijde donorbank verwerkt konden worden.

Duitsland

In Duitsland bleek een behandeling mogelijk waarbij een stamceldonor geen 100% match hoefde te hebben. “Mijn vader bleek na een test de meest geschikte donor te zijn.” Maar deze transplantatie had geen volledige genezing tot gevolg. Over de toekomst zegt Dennis: “Ik heb goede en slechte dagen. De chemokuur houdt de leukemie nu stabiel, wellicht vinden ze nog een oplossing die tot genezing zal leiden.”

Boek

In mei verschijnt Papa’s bloed. In dit door Dennis geschreven boek is Robin, de vorig jaar geboren dochter van Anke en Dennis het centrale thema. Like de Facebookpagina van Papa’s bloed om op de hoogte te blijven.

Interview

Bekijk het gehele tv-interview met Dennis via inmill.nl en het YouTube kanaal van inmill.nl - De Neije Krant. Aanstaande zondagavond 12 februari is het ook te zien bij de Lokale Omroep Mill. Dit vanaf 18.00 uur en vervolgens elk heel uur. Zie voor frequenties www.lokaleomroepmill.nl.