Afgelopen dagen is er weer veel kroegpraat verkocht. Carnaval is “de periode” om dit te doen, volle kroegen en lange openingstijden. Ik hoop en verwacht dat veel mensen hier weer van genoten hebben. Er zal zeker weer genoeg gepraat zijn.

In de kroeg zijn problemen vaak zo gemakkelijk op te lossen, helaas is dat in de praktijk vaak lastiger en dat is precies waar ik in de gemeenteraad ook weleens tegenaan loop.

De gemeente is niet één pot nat maar er zijn duidelijk verdeelde rollen van de gemeenteraad, het college van B&W en de ambtenaren. De Raad stuurt op hoofdlijnen en bij de uitwerking van die hoofdlijnen heeft het college van B&W de vrije hand daarbij geholpen door ambtenaren. We besluiten in de Raad wat het doel is wat we willen bereiken en wat dat mag kosten. Daarna is het aan het college om dit samen met de ambtenaren verder uit te werken. Vervolgens controleert de Raad of het college alles uitgevoerd heeft zoals vooraf besloten.

Bij die verdere uitwerking komen mijn fractiegenoten van Algemeen Belang ’90 en ik wel eens niet vooraf verwachtte effecten tegen. Ik ben niet van de Engelstalige termen en uitdrukkingen, ons Nederlands moeten we koesteren, maar ze hebben daar wel een mooie uitdrukking: “the devil is in the detail”. Jammer genoeg kan ik die niet in een mooie makkelijke Nederlandse zin vertalen. “Het venijn zit in de staart” komt een beetje in de buurt. Het venijn zit in de details van de uitgewerkte besluiten. Als Raadslid stuur je op hoofdlijnen maar wordt je afgerekend op de details. Details in de uitwerking maar voor degene die er last van ervaren zijn het geen details, maar echte terechte problemen.

Ziet u nu zelf van die “details” in beleid of regels van de gemeente schroom dan niet om met mij of mijn fractiegenoten contact op te nemen. Als dit structurele problemen zijn zullen we kijken of we die op kunnen lossen. Helaas kan ik, of mijn fractiegenoten, niet alles oplossen maar ik kan wel beloven dat ik in ieder geval serieus luister.

Marcel van den Elzen
Algemeen Belang ‘90