In de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert hebben de eerste 33 statushouders de zogenoemde participatieverklaring ondertekend. De ondertekening is de afsluiting van het zogenoemde participatieverklaringstraject.

Met de ondertekening verklaren de nieuwkomers dat ze de Nederlandse kernwaarden respecteren en dat ze zich willen inzetten voor de Nederlandse samenleving en in het bijzonder de lokale gemeenschap.

Waarden en spelregels

De statushouders, in elke gemeente elf, hebben het participatieverklaringstraject gevolgd onder leiding van welzijnsorganisatie Sociom. Dit traject bestond uit workshops over de Nederlandse kernwaarden en de belangrijkste rechten en plichten van inwoners: vrijheid, solidariteit, gelijkwaardigheid en participatie. De participatieverklaring is landelijk vastgesteld en wordt een verplicht onderdeel van de inburgering van nieuwkomers.

Dankbaar

Bij de tekenceremonies in de drie gemeenten waren, naast de deelnemers, ook familieleden, vrienden, buurtgenoten en vrijwilligers aanwezig. De deelnemers werden toegesproken door de wethouder van de betreffende gemeente en door betrokken medewerkers van Sociom. Bij elke tekenceremonie kregen ook twee deelnemers het woord. Zij vertelden hoe het is om je land te moeten verlaten en daarna snel hier de taal te willen leren om te participeren, te studeren of weer te werken zoals ze dat daar ook deden. Ook drukten zij allemaal hun dankbaarheid uit. Dankbaarheid voor de begeleiding die zij krijgen en dankbaarheid voor de mogelijkheid om hier, op hun huidige plek, te kunnen wonen en hun leven weer op te kunnen pakken. Aan het eind van de ceremonie werden de participatieverklaringen ondertekend en werd een groepsfoto gemaakt.