Francois van de Weem (rechts) reageerde met succes op het recente persbericht van Toon Hermsen.

Mede dankzij een snelle actie van Francois van de Weem, de AED-beheerder van Voetbalvereniging SC Sint Hubert, hangt er sinds kort bij de ingang van genoemde voetbalvereniging een AED in een buitenkast, die 24 uur per dag en 7 dagen in de week beschikbaar is.

“Toen ik in het persbericht van Toon Hermsen las dat de Hartstichting in samenwerking met de Vriendenloterij AED- buitenkasten ter beschikking stelde aan verenigingen in Nederland, heb ik meteen de Sint Hubertse voetbalvereniging daarvoor aangemeld. Voetbalvereniging SC St. Hubert werd uitverkoren en enkele weken geleden is de AED-buitenkast geleverd en hebben wij onze AED beschikbaar gesteld voor algemeen gebruik na een melding van een hartstilstand”, aldus Francois.

“Voetbalvereniging SC St. Hubert heeft al enkele jaren een AED in de kantine hangen, die echter alleen beschikbaar was voor leden en bezoekers als de kantine open was, vandaar dat ik het initiatief nam om een AED-buitenkast aan te vragen die permanent beschikbaar is. Namens Voetbalvereniging SC St. Hubert willen we de Hartstichting en Vriendenloterij bedanken voor deze gulle gift.”

Toon Hermsen: “Bij een hartstilstand moet voor de grootste overlevingskans binnen 6 minuten een AED worden ingezet. De ambulance doet er vaak langer over om ter plaatste te komen. Het kan het verschil maken als een AED buiten hangt, zodat hij sneller in de buurt kan worden gebruikt. Veel verenigingen en bedrijven hebben een AED, maar hangen deze binnen, in een pand dat meestal ’s nachts gesloten is. Om meer AED’s naar buiten te krijgen, is de Hartstichting in actie gekomen door sportverenigingen in heel Nederland te vragen hun AED buiten te hangen. Sportverenigingen liggen vaak in woonwijken en hebben een AED tot hun beschikking. Door deze buiten te hangen kunnen zij gemakkelijk de veiligheid van hun buurt vergroten.”

Bij het oproepsysteem HartslagNU.nl staan burgerhulpverleners - vrijwilligers die kunnen reanimeren - en AED's aangemeld. Op het moment dat de 112-meldkamer een melding krijgt over een hartstilstand schakelt zij het oproepsysteem in. Via de meldkamer wordt een bericht naar de mobiele telefoon van de burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer gestuurd. Het bericht bevat de locatie waar het slachtoffer zich bevindt, met de boodschap daar heen te gaan en te starten met reanimatie of om een AED te halen en vervolgens naar het slachtoffer te gaan. Zij krijgen automatisch de locatie en (eventueel de) code van het slot door van de dichtstbijzijnde AED in het systeem. Zodra de ambulance arriveert wordt de reanimatie overgenomen door zorgverleners.

SC St. Hubert voorzitter Wim Govers hoopt dat het gebruik van de AED niet nodig zal zijn, maar vind het geruststellend dat zowel de buurtbewoners als de bezoekers van de accommodatie zo snel mogelijk geholpen kunnen worden bij een hartstilstand. Met deze stap hoopt hij meer (sport)verenigingen enthousiast te maken om ook hun AED beschikbaar te stellen voor de buurt.