De vijf gemeenten in het Land van Cuijk willen hun mantelzorgbeleid evalueren en aanpassen aan de huidige behoeftes van mantelzorgers.
Hiervoor doen zij in november tot januari 2018 onderzoek onder mantelzorgers en (zorg)instanties die zich met mantelzorg bezighouden. Het onderzoek bestaat uit een enquête en groepsgesprekken.
Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis.
Mantelzorgers beter van dienst zijn
Het huidige mantelzorgbeleid is aan actualisering toe. Binnen het nieuw te formuleren beleid willen de gemeenten met elkaar afspraken maken over projecten en plannen om mantelzorgers nog beter te ondersteunen bij hun zorgtaak. De gemeenten willen daarvoor van mantelzorgers zelf horen hoe zij dat het beste kunnen doen. Dat is de aanleiding voor een onderzoek naar mantelzorg.
Ervaringen en verwachtingen
Het onderzoek richt zich vooral op de vraag hoe mantelzorgers hun taak ervaren, of zij deze (psychisch en/of lichamelijk) aankunnen en of zij daarbij ondersteuning kunnen gebruiken. Is die hulp ook voorhanden, wat kan de gemeente betekenen en wat verwachten mantelzorgers van andere organisaties?
Enquête en groepsgesprekken
Het onderzoek wordt in de periode november-januari 2017 uitgevoerd door Spectrum, een adviesorganisatie in het sociale domein. Alle mantelzorgers die bekend zijn bij het Steunpunt Mantelzorg Land van Cuijk krijgen in november de vraag om een digitale vragenlijst in te vullen. Invullen kan tot uiterlijk 5 december. Mantelzorgers die geen e-mail van het Steunpunt hebben gekregen, kunnen via de website van hun gemeente of het Steunpunt Mantelzorg deelnemen aan het onderzoek. Of rechtstreeks via: https://nl.surveymonkey.com/r/MantelzorgLandvanCuijk.
Daarnaast worden groepsgesprekken georganiseerd met mantelzorgers en gesprekken met instanties die zich met mantelzorg bezighouden. Verwacht wordt dat het nieuwe mantelzorgbeleid in 2018 verder gestalte krijgt.