Vaak noem ik in mijn columns de dorpskracht die zo kenmerkend is voor onze gemeente. Deze kracht van de dorpen wordt vooral bepaald door de tomeloze inzet van vele inwoners die vrijwillig hun handen uit de mouwen steken voor het verenigingsleven of hun bijdrage leveren aan evenementen en initiatieven in onze gemeente.
Dorpskracht is voor mij dan ook de optelsom van creativiteit, ondernemerschap, werkkracht en betrokkenheid van onze inwoners.
Verdrietig genoeg hebben we de afgelopen week afscheid moeten nemen van twee bijzondere inwoners. Beiden droegen op fantastische wijze een grote steen bij aan die dorpskracht. Zonder iemand te kort te willen doen, want er zijn in onze gemeente natuurlijk vele fantastische mensen, wil ik in mijn column van deze week aandacht aan hen besteden. Als ode aan hun dorpskracht. Als ode aan de Dorpskracht.
Op 6 mei overleed Wim van Schayik. Wim was op een bijzondere manier aan zijn dorp Langenboom verbonden. Hij was jarenlang de smid en zorgde met zijn handel in landbouwmachines dat zijn Langenboomse bedrijf in Nederland, maar zelfs ook daar buiten, bekend was. Regelmatig liet hij het dorp meevieren in het succes door zijn steun aan de vele verenigingen en initiatieven. Nadat zoon Frans het bedrijf overnam, stortte Wim zich op zijn grote verzameling van oude gereedschappen, machines en tractoren. Een passie die uitgroeide tot het museum voor Nostalgie en Techniek. Een uniek museum voor het dorp, waar zijn naam en verzamelingen nog lang zullen voortbestaan. Zelf bewaar ik mooie herinneringen aan die keer dat wij als college met de Commissaris van de Koning, de heer van de Donk, een bezoek aan het museum brachten. Trots liet Wim zijn verzameling aan ons zien en hij raakte niet uitgesproken. We brachten zelfs de lunch in het museum door zodat we de tijd optimaal konden benutten en zoveel mogelijk van de bijzondere verzameling en de gepassioneerde verhalen van Wim mee konden krijgen.
Op 17 mei is Benny Boffen ons helaas ontvallen. Ook in Benny moeten we een indrukwekkende verhalenverteller en gepassioneerde kenner van de geschiedenis van onze gemeente missen. Benny was erg betrokken bij onze gemeenschap. Vanuit verschillende besturen, organisaties en verenigingen kwam ik, of kwamen wij als gemeente, hem tegen. Zoals de heemkundekring Myllesheem, Stichting Sporen van de Oorlog, het comité 4 en 5 mei en de Lokale Omroep Mill. Vanuit welke rol je hem ook ontmoette, altijd wist Benny zijn publiek mee te nemen in een van de vele bijzondere verhalen over de historie van onze gemeente. Sommige anekdotes had hij vast en zeker al heel vaak verteld, maar dat was nooit aan zijn passie en enthousiasme te merken. Toen Reinout Oerlemans zijn geboortehuis Kasteel Aldendriel in Mill bezocht, gaf Benny ons een rondleiding. Een onvergetelijk bezoek waarbij we, dankzij zijn verhalen, veel over de bijzondere historie van het kasteel hebben geleerd.
Wim en Benny, bedankt voor jullie bijdragen aan onze gemeenschap, bedankt voor jullie dorpskracht. We gaan jullie missen!
Burgemeester Antoine Walraven