Uw onderneming kan een sportfaciliteit aan de werknemers vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen. In de meeste gevallen kan dit alleen onbelast blijven door de kosten in de vrije ruimte van de werkkostenregeling onder te brengen. Maar dan moet u de vrije ruimte niet overschrijden. Anders betaalt uw onderneming over het meerdere 80% eindheffing. Alleen in twee specifieke situaties is de sportbijdrage zonder meer onbelast:
- U stelt fitness op het werk ter beschikking. Hiervoor geldt een zogeheten nihilwaardering (net als voor andere werkplekvoorzieningen). Het moet gaan om een fitnessruimte op de werkplek waarvan uw werknemers gebruik kunnen maken. Dit kan ook een (leeg) kantoor zijn waar een fitnessinstructeur lessen komt geven. Van belang is dat de locatie fiscaal als werkplek geldt. Dit houdt in dat een werkgever er arboverantwoordelijk voor is. Dit moet ook blijken uit het arboplan of de RI&E van uw onderneming.
- Er is sprake van werkgerelateerde fitness. De werknemers moeten voor hun werk fit blijven en hiervoor staat een gericht (en verplicht) fitnessprogramma in het arboplan van uw onderneming. De fitness is dan aan te merken als arbovoorziening waarvoor een gerichte vrijstelling geldt. Het doet er niet toe of de fitness op of buiten de werkplek plaatsvindt. Let er wel op dat de werknemer geen eigen bijdrage verschuldigd mag zijn voor het fitnessprogramma.
Peter Meulepas, administratie- en belastingconsulent te Mill.