In principe zijn geld en zaken die je aan een werknemer verstrekt, omdat hij bij jou in dienst is, belast als loon. Bij een dienstjubileum geldt er echter in twee gevallen een bijzondere regeling:

  • Na het bereiken van een diensttijd van ten minste 25 jaar mag je belastingvrij maximaal eenmaal een bruto maandsalaris geven.
  • Na het bereiken van 40 dienstjaren mag dit nog eens.

De voorwaarde dat er minstens 25 of 40 jaar moet zijn verstreken, luistert heel nauw. Was de werknemer bijvoorbeeld 24 jaar en 51 weken in dienst toen hij de uitkering kreeg, dan geldt de vrijstelling niet. Zorg er dus voor dat u de jubileumuitkering niet te vroeg uitkeert. Daar staat tegenover dat je de uitkering niet op of direct na de jubileumdatum hoeft te verstrekken. De uitkering mag bijvoorbeeld ook na 43 jaar worden verstrekt. Ook mag je na een diensttijd van 40 jaar twee maandlonen onbelast verstrekken als bij of na het bereiken van de diensttijd van 25 jaar de uitkering nog niet is verstrekt. Bij de bepaling van de omvang van het bruto maandsalaris mag je rekening houden met 1/12 deel van het vakantiegeld en 1/12 deel van de fiscale bijtelling van de auto.

Peter Meulepas, administratie- en belastingconsulent te Mill.