Hoewel (bij het schrijven van deze column) de zon nog niet enthousiast wil stralen, is het waterseizoen toch echt al begonnen. Waterliefhebbers kunnen in onze gemeente hun hart ophalen bij De Kuilen in Langenboom, de Heeswijkse Plas bij Cuijk en Katwijk, de Kraaijenbergse Plassen bij Linden en Beers en de Radioplassen bij Stevensbeek.

Stuk voor stuk mooie recreatiegebieden waar niet alleen wordt gezwommen, maar ook gevaren, gesurfd, gesupt, gedoken etc. Fijn dat water zoveel plezier kan geven.

Onze BOA’s hebben er in deze tijd een extra klus bij. Ze bewaken uw en mijn veiligheid op en rond het water. Dat doen ze door adviezen te geven en te waarschuwen, maar ook door te beboeten als dat nodig is. Met twee van hen ging ik het water op, om zelf eens te ervaren hoe ze uitvoering geven aan hun opsporende taken. Het werd een leuke en leerzame middag, met controles op visvergunningen, vaarbewijzen en vaarsnelheid (maximaal 9 km/u). Bovendien weet ik nu dankzij een handig ezelsbruggetje (ZSM) hoe de ongeschreven voorrangsregels op het water luiden: eerst zeil, dan spier, dan motor.  

Zoekt u uw vertier deze zomer liever aan de vaste wal dan op het water? Dan heeft Land van Cuijk natuurlijk twee grote sportieve evenementen die het bezoeken meer dan waard zijn. Aanstaande vrijdag komt de Vierdaagse door het Land van Cuijk. De lopers zijn dan onderweg naar de finish op de Via Gladiola in Nijmegen. Ruim duizend deelnemers wonen in onze gemeente en verdienen op de doorkomsten in Grave, Linden, Katwijk, Beers en Cuijk onze aanmoediging. 

En volgende week maandag vindt in Boxmeer traditiegetrouw het wielerspektakel Daags Na De Tour plaats. Het belooft weer een mooie dag te worden, met onder andere een dikkebandenrace voor kinderen, de bedrijvenbokaal, de beloften vrouwen en het sluitstuk met de profrenners.

Kortom, er is genoeg te beleven in ons Land van Cuijk. Graag wens ik u een aangename zomer(vakantie)!

Burgemeester Marieke Moorman