Sinds kort ben ik inwoner van het Land van Cuijk. Mijn man en ik hebben ons vertrouwde huis in Heesch verruild voor een nieuwe omgeving in Boxmeer. Dat is heel fijn en leuk, maar zal ook even wennen zijn.

Zeker omdat het laatste thuiswonende kind besloot om niet met ons mee te verhuizen. Ons nieuwe huis is dus behalve een hele prettige woonplek ook een beetje een ‘empty nest’. Het wordt een mooie uitdaging dat lege nest te vullen met nieuwe ervaringen en andere routines. 

Volgens onderzoek staat verhuizen in de top-3 van meest stressvolle gebeurtenissen in een leven, na het overlijden van een dierbare en een scheiding. Hoewel ik doorgaans amper last heb van stress, waren de afgelopen maanden toch behoorlijk inspannend. 

Om te beginnen moest ons oude huis helemaal leeg; een goed moment om eens door al je spullen te gaan. Wat kan er weg, wat gaat mee? Die schoolagenda’s van vroeger (sinds de vorige verhuizing niet meer uit de doos geweest): opslaan in m’n geheugen of toch nog eens mee verkassen? De lego en playmobil van de kinderen? Zonde om weg te gooien of toch naar de kringloopwinkel? 

En tegelijkertijd moest het nieuwe huis een verbouwing ondergaan. Deels met behulp van vaklui, maar ook met de nodige zelfwerkzaamheid. Al slopend, schilderend en klussend maakten we ons het nieuwe huis eigen. Ik kan inmiddels geen sloophamer, kruiwagen, verfkwast, afplaktape en muurverf meer zien, maar het resultaat mag er zijn. 

Nog veel dozen wachten erop om uitgepakt te worden, de katten moeten nog acclimatiseren en we moeten het dorp beter leren kennen. Maar we voelen ons welkom, ook dankzij alle leuke reacties en het ‘welkom in onze buurt’-bord in onze tuin. Kortom: goed geland in het Land van Cuijk!

Burgemeester Marieke Moorman