In onze gemeente Land van Cuijk willen we dat iedereen zich veilig en makkelijk kan verplaatsen, of dat nu te voet, op de fiets of met de auto is. Goede bereikbaarheid en verkeersveiligheid zijn belangrijk, niet alleen voor inwoners, maar ook voor bedrijven en bezoekers.

Dit kunnen we niet alleen; het vraagt om samenwerking tussen inwoners, ondernemers, overheden en betrokkenen. Samen werken we aan een toekomst waarin jong en oud veilig en duurzaam kan reizen.

Met het Mobiliteitsplan 2040 hebben we een duidelijke visie neergezet: minder afhankelijk van de auto, meer ruimte voor fietsen en lopen, en aandacht voor het openbaar vervoer. Dit is een stap naar gezonder en duurzamer reizen. Maar een visie is niet genoeg. Daarom hebben we nu het Uitvoeringsplan Mobiliteit, waarin concreet staat welke projecten we uitvoeren om deze visie waar te maken.

In dit uitvoeringsplan hebben we niet alleen gekeken naar wat nodig is voor onze wegen en infrastructuur, maar ook naar de problemen en ideeën van onze inwoners, belanghebbenden en experts. Met hun input hebben we een lijst van 230 projecten samengesteld. We geven prioriteit aan verkeersveiligheid en duurzame mobiliteit. Daarbij kijken we hoe we tijdens de uitvoering kansen kunnen benutten, zoals cofinanciering en het combineren van werkzaamheden (‘werk met werk’ maken). Een concreet voorbeeld hiervan is het verbeteren van de verkeersveiligheid voor fietsers, vooral op schoolroutes en belangrijke fietspaden.

Een belangrijk aandachtspunt is ook het verbeteren van de oost-westverbindingen. Recente onderzoeken laten zien dat er onder andere aanpassingen mogelijk zijn op bestaande wegen. In het Uitvoeringsplan Mobiliteit houden we rekening met geld en ruimte om deze wegen, samen met de Provincie Noord-Brabant, te verbeteren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de provinciale wegen door Grave en Oeffelt. 

Voor Sint Hubert wordt nog onderzocht waar het vrachtverkeer vandaan komt en waar het naartoe gaat. Op basis van deze uitkomsten bepalen we welke maatregelen of nieuwe projecten nodig zijn. Deze nemen we mee in een volgende versie van het uitvoeringsplan.

Laten we samen de schouders zetten onder een verkeersveilig en duurzaam bereikbaar Land van Cuijk!

Wethouder Antoinette Maas