Als raadslid in onze gemeente luister ik graag naar inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers. We leven in een omgeving met goede voorzieningen en een stevige sociale infrastructuur.
Veel mensen werken mee aan een betere leefomgeving. Deze energieke inwoners hebben vaak wilde ideeën, worden steeds mondiger en zijn niet altijd voorspelbaar. Men begint vaak vol enthousiasme aan projecten, maar loopt helaas tegen regelgeving, bureaucratie en de onbereikbaarheid van de juiste contactpersonen aan. Hierdoor ontstaat het gevoel van onmacht en het idee slechts een nummer te zijn. Dit maakt de samenwerking met de gemeente niet altijd leuker.
Het gaat hierbij niet om de rol van individuele ambtenaren, maar het gehele systeem. In de ambtelijke organisatie CGM (Cuijk, Grave, Mill) werken zeer gemotiveerde en professionele vakmensen. Wat verbeterd moet worden is de algehele structuur, communicatie en cultuur. Dit kan anders en moet beter. In de raad heb ik wel eens gezegd; ‘Communicatie is een cultuur, geen budget of afdeling’.
Je ziet dat gemeenten op zoek zijn naar een nieuwe rol in de snel veranderende samenleving. Enthousiaste inwoners moet je ondersteunen, niet remmen. Creatieve en mondige inwoners zijn juist op zoek naar ruimte. We moeten bij de inrichting van burgerparticipatie trajecten voorkomen dat initiatiefnemers onnodig door nieuwe project gerelateerde regels worden belemmerd.
De afgelopen jaren is in onze gemeente al heel goed nagedacht over vereenvoudiging van procedures, regels en terugdringen van ambtelijke taken. Desalniettemin blijft het belangrijk om hier alert op te blijven, we zijn immers nog steeds één van de duurste gemeentes van Nederland. Het kan geen kwaad om met nieuwe positieve energie dit voortdurende proces door te laten gaan.
Om de lastendruk van onze gemeente te verminderen en kijkend naar de dienstverlening, ben ik van mening dat het gemeentebestuur nog eens, stevig met de raad, ambtelijke organisatie en inwoners zou moeten onderzoeken welke taken op een andere manier georganiseerd kunnen worden en welke regels kunnen worden afgestoten. Een soort van nieuwe kerntakendiscussie. Leefbaarheid ontstaat namelijk niet in het gemeentehuis, maar thuis en op straat via positieve interacties tussen mensen. Het lijkt mij daarom ook interessant om samen met de inwoners van Mill, Langenboom, Sint Hubert en Wilbertoord te kijken naar de mogelijkheden voor de inrichting van een burgerbudget. Niet een bedrag van een paar duizend euro uit het leefbaarheidsfonds, maar een traject waarbij de gemeente taken afstoot en overdraagt aan de inwoners.
Uiteraard begrijp ik dat het afstoten van ambtelijke taken, regels en het delegeren van taken aan de inwoners een lastig proces is, echter zeker de moeite waard. Zodra het ons namelijk lukt om het aantal ambtelijke uren te reduceren of groei te voorkomen, dan kunnen we daar veel geld mee besparen. Dit geld zouden we deels kunnen investeren in de verlaging van bouwgrond, waardoor het voor huiseigenaren aantrekkelijker wordt zich in de kleine kernen te vestigingen. Ook zouden we ruimte kunnen creëren voor de inrichting van een structureel burgerbudget en of het voorkomen van bezuinigingen op het gebied van sportverenigingen, cultuur en muziek onderwijs of jongerenwerk.
Helaas is het ons nog niet gelukt een meerderheid in de raad te krijgen voor een kerntakendiscussie of de inrichting van een burgerbudget. We zullen ons de komende tijd blijven inzetten voor het creëren van een nog betere, richtinggevende en service gerichte gemeentelijke organisatie.
Met vriendelijke groeten,
Mark Janssen CDA Raadslid gemeente Mill en Sint Hubert