De politiek roept over eigen regie en participeren. Betekent dat echter ook voldoende oog voor burgers die op eigen kracht iets van de grond proberen te krijgen?

We proberen hier een antwoord op te krijgen, want de verantwoordelijkheid voor ondersteuning van burgerinitiatieven wordt meestal toch bij de gemeente gelegd. Uit het ‘Leefbaarheidsbudget’ stelt de gemeente immers incidentele subsidies beschikbaar.

Uit de Neije Krant van 4 april:

“Vrijwilligerswerk verrijkt je leven”, Nel van Duren. “Vrijwilligers steunpunt”, Actieradius Mill. “We moeten het samen doen”, Peter Cornelissen CDA. “Groot onderzoek onder vrijwilligersorganisaties”, Gemeente Mill en Sint Hubert. Daarnaast o.a. het initiatief van Stichting Activiteiten Mill (SAM) met “Helpende handen” een vrijwilligerspool. Prima toch die helpende handen…, maar nu een stap verder namelijk samen werken aan zelfredzaamheid.

Kan het beter?

Burgerbewegingen hebben sowieso een meerwaarde en werken kennelijk aanstekelijk. Ze kunnen de sociale cohesie bevorderen en een betere leefomgeving creëren. Al doende leren we. Toch kan het beter. Zowel bij verenigingen als bij de gemeente op dat gebied schiet de kennis over burgerinitiatieven tekort en weten beide partijen niet goed hoe samenwerking op te zetten.

“Verenigingen willen we op waarde schatten”

We weten ook dat het erg afhankelijk is van de gemeente en misschien wel van een enkele enthousiaste ambtenaar of burgerinitiatieven worden gezien. Wij van AB’90 zijn het volledig met het CDA eens: “Verenigingen willen we op waarde schatten”. Als volwaardige partners in zaken die inwoners van onze wijken en dorpen aangaan. Dat is nodig want hoe kan een vereniging anders beter worden gefaciliteerd en ondersteund? Dan bedoelen wij niet per se subsidie. Er zijn ook niet-materiële zaken, bijvoorbeeld in de vorm van coaching voor vrijwilligers en bestuurders en ook voor ondersteuning bij samenwerken.

Sociom

Actieradius van Sociom werkt voornamelijk met vrijwilligersorganisaties binnen het sociale domein en biedt informatie, ondersteunt en bemiddelt in het zoeken naar juiste vrijwilligers. Maar volgens de mening van AB’90 is dat voor onze gemeente niet voldoende en zou men beter af zijn met een nieuwe vorm van coördinatie van activiteiten.

Vroeger was alles beter...

Jaren geleden hadden we in onze gemeente Stichting Samenlevings Opbouw Mill (Frans Keurentjes). Een centraal punt waar men terecht kon om hulp en advies als men wat ging organiseren, vrijwilligers nodig had of als men wilde weten wanneer er wat te doen was en waar men bijvoorbeeld materiaal kon lenen of huren.

Beproefd recept

Zoiets zou nu ook onder de vlag van bijvoorbeeld ‘Ontdek Mill’ kunnen, als een soort SSO of een Frans Keurentjes 2.0 die activiteiten coördineert, stimuleert en ondersteunt in de breedste zin van het woord. Onder dat logo worden dan alle activiteiten als een soort keurmerk gehangen.

Maar zo’n SSO zou haar werkgebied ook kunnen uitbreiden in (sport)verenigingen, recreatie en cultuur. Verenigingen zouden ook meer samen kunnen werken en daarvoor zou een overkoepelende organisatie als bijvoorbeeld Ontdek Mill het initiatief moeten nemen. Overkoepelend om te voorkomen dat clubs denken overgenomen te worden door een andere sportclub. Hierover in een volgend artikel hopelijk meer.

Namens de fractie van AB’90 Mill,
Theo van Eenbergen