Foto: Odizafotografie

Het aspergeseizoen is vroeg dit jaar, 24 maart jl. is het officieel geopend en ook dit jaar gaan er weer een paar honderd kilo asperges richting Kasteel Tongelaar voor het Pop-up restaurant in the Barn.

Samen met Emil Minten is Chef-kok Hans van der Steijn eigenaar van cateringbedrijf Smaakmakers in Mill en uitbater van Kasteel Tongelaar op het mooie landgoed van Brabants Landschap.

De lekkerste asperges komen van de Kuilen

“In onze keuken werken we zoveel mogelijk met eerlijke en verse producten en bereiden we alles op de dag zelf. Ik vind het leuk samenwerking te vinden met plaatselijke leveranciers en boeren. Zo komt ons brood van Teun de Bakker en het rundvlees van de Lamperse Hei. De asperges komen natuurlijk van Frank & Elly van Lith, dat zijn echt de lekkerste uit heel de regio. Vanwege de waterrijke, lichte zandbodem van natuurgebied de Kuilen hebben de asperges van Frank hun volle, zachte smaak en zijn ze een begrip in de regio.” Tijdens het Asperge pop-up restaurant gaan er weer honderden kilo’s asperges naar Tongelaar.

Schuif maar aan-diner

Met Kasteel Tongelaar proberen de jongens Mill ook culinair op de kaart te zetten. Zij organiseren naast de Pop-up restaurants ook zomerse BBQ-avonden en het Pluk & Oogstfeest. Het Asperge Pop-up restaurant is voor het tweede jaar op rij al helemaal uitverkocht voor aanvang. Chefkok Hans: “Er zijn nog wel een aantal plaatsjes aan het ‘Asperge Aanschuif Diner’. We organiseren dat voor de eerste keer op zondag 26 mei; je reserveert een plekje aan een lange tafel, samen met andere gasten, voor een 8-gangen Asperge Proeverij. Het menu is voor iedereen een verrassing.” Het Asperge Aanschuifdiner is een éénmalige en unieke belevenis en bij mooi weer buiten in de boomgaard.

24 juni laatste dag van het aspergeseizoen

Traditioneel is 24 juni de laatste dag van het seizoen waarop asperges gestoken worden. En daar zijn de aspergetelers streng in: na 24 juni komt er geen enkele asperge meer uit de grond. Dat komt omdat een aspergeplant na de oogst nog lang moet doorgroeien, om genoeg kracht te verzamelen om het volgende jaar ook weer veel asperges te leveren. Door de plant groen uit te laten groeien, verhoogt de kans dat hij de winter zal overleven en verzekert een boer zich van zijn volgende oogst. Waarom het juist die dag is weet niemand meer. Het heeft misschien iets van doen met het oude Midzomerfeest of Sint Jansfeest.

Het Asperge Restaurant op kasteel Tongelaar draait dit jaar van 27 april tot 26 mei en is helemaal uitverkocht. Er zijn nog wel plaatsen voor het aanschuif-diner. Meer informatie of reserveren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., www.kasteeltongelaar.nl.

Kasteel Tongelaar is trotse ambassadeur van Een Goei Leven in het Land van Cuijk; een positieve beweging die voor eerlijk en heerlijk eten uit onze regio staat.