Scene uit de film Toon W. is hersteld.

Op woensdag 29 november wordt de documentairefilm Toon W. is hersteld gedraaid in de filmzaal van theater Myllesweerd in Mill. Na afloop van de film vindt er een nagesprek plaats met de hoofdrolspeler, Eindhovenaar Toon Walravens.

De film draaide eerder enkele weken in Helmond, Amsterdam en in Eindhoven. Ook in gevangenissen, GGZ-instellingen en scholen is de film vertoond. In Mill wordt de filmische documentaire voor het laatst in het openbaar vertoond. De hoofdrolspeler noemt de landelijke aandacht die de film heeft gekregen fantastisch. “Ik had dit succes niet durven dromen”, zegt hij. “De nagesprekken waren ook best vaak emotioneel. Voor mij, omdat elke keer mijn toch wel heftige leven weer in een kleine anderhalf uur aan me voorbijtrok, maar ook voor de bezoekers. Er zijn heel wat traantjes gevallen.”

Ontzettend moeilijk

In de documentaire, gemaakt door de jonge Helmondse cineast Rob Deelen, zien we in filmische beelden hoe heftig de jeugd van Toon verliep. Drank, drugs, diefstal en vechtpartijen domineerden dat jonge leven. Na diverse korte detenties krijgt hij vijf jaar gevangenisstraf als leider van een criminele organisatie. “In de gevangenis heb ik het roer omgegooid”, vertelt hij. “Moeilijk? Ja, dat was ontzettend moeilijk. Ik ging afkicken en mijn criminele vrienden waren natuurlijk niet blij met mijn ommezwaai. Het was een hele zware tijd. Een tijd ook waarin ik regelmatig heb gedacht dat ik beter terug de criminaliteit in kon. Daar werd ik gewaardeerd. Gelukkig hebben verschillende mensen mij op de been gehouden.”

Internationale award

Aan het einde van zijn detentie komt Toon in de cliëntenraad van GGZ Eindhoven. Hij wordt er vrijwilligerscoördinator en is de eerste ervaringsdeskundige binnen de forensische zorg in Nederland. In die rol ondersteunt hij gedetineerden en begeleiders op het gebied van herstel en terugkeer in de maatschappij. In 2013 wordt hij in Engeland voor zijn werk onderscheiden met een internationale Award. Nu is hij beleidsmedewerker bij GGzE en veelgevraagd gastspreker in de wereld van detentie, justitie, ervaringsdeskundigheid en forensische zorg. 

Positieve draai

Nadat het verhaal van Toon in 2015 in een boek werd opgetekend door Arnold Otten, is er nu de film. Waarom moeten mensen gaan kijken? Toon: “De film laat zien hoe je, ook als je heel diep zit, tóch een positieve draai aan je leven kunt geven. Ik heb gezien dat mijn verhaal jongeren stimuleert en dat het als krachtbron kan dienen voor mensen die ook op de rand van goed of slecht staan. Daarnaast laat het verhaal zien dat we allemaal kwetsbaar zijn en dat we allemaal een verkeerde afslag kunnen nemen.” Kaarten voor de filmvertoning zijn nog verkrijgbaar bij theater Myllesweerd aan de Kerkstraat 3 in Mill en online te reserveren via de agenda op www.myllesweerd.nl.