Hoe fit ben jij? Dat is de vraag die werd gesteld aan ruim 60 senioren uit Sint Hubert tijdens de fitheidstesten, georganiseerd in gemeenschapshuis de Jachthoorn. Dit initiatief werd georganiseerd door ZorgSchakel Sint Hubert in samenwerking met GGD Hart voor Brabant en de gemeente Land van Cuijk.
Gezond ouder worden
Het doel van deze fittestdag is het bevorderen van het ‘gezond ouder’ worden. Om dit te realiseren, ligt de nadruk op het verkrijgen van inzicht in de eigen gezondheid (lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, voeding en het dagelijks functioneren). Deze gegevens, in combinatie met weten waar eigen wensen en behoeften liggen, levert interessante inzichten op, gevolgd door een passend advies.
Wat ga ik morgen anders doen
Uit de positieve gezondheidscheck blijkt dat de meeste deelnemers zich fit en gelukkig voelen.
Maar valt er dan nog iets te veranderen in je leefstijl?
Het antwoord is kort maar krachtig: Ja, want 64% geeft aan van plan te zijn om iets te veranderen in zijn/haar leefstijl. De meest belangrijke veranderingen zijn:
- Meer sporten en bewegen
- Op voeding letten
- Gebruik van vitamine D
Voorkom botbreuken, gebruik vitamine D
Vitamine D is van belang voor een goede weerstand, botopbouw en een goede werking van de spieren. De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. Naarmate we ouder worden kan de huid niet voldoende vitamine D op te nemen, ook wanneer u veel buiten bent. Ook bij mensen met een donkere huidskleur is het lastiger om voldoende op te nemen via de huid. Daarom wordt er in de volgende leeftijdsgroepen een dagelijkse inname van Vitamine D geadviseerd door de gezondheidsraad:
Advies Vitamine D
Voor wie? Dagelijks innemen.
Kinderen tot en met 3 jaar: 10 microgram
Vrouwen tussen 50 - 70 jaar: 10 microgram
Mannen en vrouwen 70+: 20 microgram
Zwangere vrouwen: 10 microgram
Mensen met een donkere huidskleur: 10 microgram
Volwassenen die minder dan 30 minuten per dag buiten zijn: 10 microgram
Vitamine D vanuit voeding
Vitamine D zit vooral in vette vis en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Verder wordt vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Een deel kun je dus binnenkrijgen via voeding.
Let op: Ondanks dagelijks halvarine en margarine te smeren en wekelijks vette vis te eten krijgt niet iedereen voldoende vitamine D binnen! Daarom is het belangrijk om dit aan te vullen met een dagelijkse inname van een vitamine D tablet.
Gevolgen van een tekort
Bij een tekort aan vitamine D word je sneller ziek, zijn je spieren zwakker en kan het spierkrampen veroorzaken. Bij volwassenen en ouderen leidt een ernstig gebrek aan vitamine D tot botontkalking (osteoporose) en verhoogde kans op botbreuken. Vitamine D tekort bij kinderen kan leiden tot een botaandoening, genaamd rachitis.
Voor meer informatie, kijk op www.voedingscentrum.nl.
Bedankt
Nogmaals hartelijk dank aan de mensen en organisaties die van deze fittestdagen zo’n succes hebben gemaakt.