Wat een prachtige plek, wat een interessante historie. Wie naast de trouwkapel in Mill staat, voelt de aantrekkingskracht van dit mooie gebouw in de bosrijke omgeving. Maar om een bezoek te brengen aan de kapel, was tot nu toe alleen voorbehouden aan bruidsparen en hun gasten.

Tot nu inderdaad, want wat zou het mooi zijn om dit gebouw wat meer onder de aandacht te brengen. Goed voor het gebouw, en goed voor Mill. Bij Ontdek Mill leefde deze wens al lang, en ook Marcel Peters gooide eens een balletje op bij de gemeente.

Dat balletje is gaan rollen. En per 1 juni is de kapel onderdeel van een project om kleinschalige ‘evenementen’ te gaan houden bij de kapel. Het woord evenementen is eigenlijk te groot, want we mikken op een klein publiek van enkele tientallen geïnteresseerden. Hele simpele reden: groter is de kapel ook niet.

“Kleinschalig is wat bij dit gebouw goed past, en dan zijn er vele mogelijkheden”, zegt Bart van Hees – voorzitter Ontdek Mill. “Met Marcel Peters denken we aan kleinschalige akoestische optredens, of bijvoorbeeld een expositie van Myllesheem”.

De kapel zal daarnaast zijn huidige functie als trouwkapel blijven vervullen. “Dat doen we in goed overleg met de gemeente” vervolgt Bart. “De meeste huwelijken worden op vrijdag/zaterdag gesloten. Een kleine bijeenkomst zou dan bijvoorbeeld op zondag kunnen”.

Historie

Wie bij de kapel staat, staat oog in oog met een stuk historie. De kapel dateert van omstreeks 1500 maar er zijn vermoedens dat daarvoor al een kapel daar stond uit de 12e/13e eeuw. De kapel is in verval geraakt en was in de 18e eeuw niet meer dan een ruïne. Gelukkig is de kapel opgeknapt rond 1976 en staat er vandaag de dag goed bij.

Fietsers en wandelaars

Wat we ook zien is dat fietsers en wandelaars even halt houden bij de kapel. Wandelroutes gaan langs de kapel, en met de fiets is het even flink rammelen bij het fietsen naar de Langenboomseweg. Een weg die even nostalgisch is als de kapel.

Mogelijkheden

Er zijn vele mogelijkheden voor het betrekken van de kapel bij ons verenigingsleven in Mill. Een van de voorbeelden zal het fietsfeest zijn op 6 en 7 juli. De kapel zal op zaterdag 6 en zondag 7 juli van 11.00 tot 15.00 open zijn, er zal dan ook muziek gemaakt worden, gratis toegankelijk voor iedereen.

We komen graag in contact met mensen die ideeën hebben voor de genoemde kleinschalige initiatieven. Wel daarbij meteen de volgende opmerking (wat ook logisch is, gezien de plek en aard van het gebouw) – er zullen geen feesten gaan plaatsvinden in dit gebouw. 

Voorbeelden zijn al genoemd, maar we staan nadrukkelijk open voor uw ideeën. Ontdek Mill wil bevorderen dat mensen die in onze gemeente verblijven (inwoners en gasten) een fijne tijd hebben in de dorpen Mill, Wilbertoord, Langenboom en Sint Hubert.

Daar kan de kapel aan bijdragen, wij zijn blij dat deze parel voor inwoners en gasten te bezoeken is. Van het activiteitenprogramma houden we u op de hoogte. Contact met ons opnemen kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..