Op zaterdag 13 juli vond de laatste van vier rolstoelvaardigheidstrainingen plaats bij Woongelofelijk Van Donzel in Uden. Stichting Toegankelijk Land van Cuijk kijkt met trots terug op de trainingen en de succesvolle samenwerking met het Wheelchair Skills Team.

Deze laatste training in Uden was bijzonder omdat de deelnemers leerden hoe ze een roltrap kunnen gebruiken met een rolstoel.

Het Wheelchair Skills Team uit Amsterdam had in Cuijk inmiddels succesvol drie rolstoelvaardigheidstrainingen verzorgd. Voor de laatste en vierde training was een roltrap nodig om op te oefenen. De deelnemers werden 's ochtends gastvrij ontvangen door Laurens Altorf van Van Donzel. Woongelofelijk Van Donzel had de gehele winkelruimte, inclusief roltrap, ter beschikking gesteld, evenals de bar en keuken op de eerste etage met een invalidentoilet.

De basisvaardigheden waren in Cuijk al gelegd

De deelnemers hadden inmiddels roltechnieken, balanceren op de achterwielen, en het nemen van drempels, hellingen en kleine trapjes geleerd. Iedereen werkte in deze trainingen in zijn/haar eigen tempo aan persoonlijke leerdoelen, zowel in een beschermde omgeving als in de praktijk rondom gemeenschapshuis MFA De Valuwe in Cuijk, waar geoefend werd op echte hellingen, trappen en obstakels die je dagelijks in de openbare ruimte tegenkomt.

Kees Jan van de Klooster, teamleider van het Wheelchair Skills Team, begon de training met de vraag hoe het de afgelopen weken was gegaan. Wat ging goed en wat kon beter? Vervolgens stelde hij de inmiddels bekende vraag: "Wat willen jullie vandaag leren?" De terughoudendheid van de eerste training was verdwenen; de deelnemers stonden te popelen om hun grenzen te verleggen.

De roltrap op

Bij de roltrap werden de gezichten van de deelnemers weer even gespannen, zoals bij aanvang van de eerste training. De realisatie dat het nu echt ging gebeuren, zorgde voor enige nervositeit. De trainers speelden professioneel in op deze bezorgdheid en stelden de deelnemers gerust: "Er gebeurt niets zonder jullie toestemming en we zorgen dat jullie veiligheid niet in gevaar komt." Ook de begeleiders werden geïnstrueerd zodat ze precies wisten wat te doen. Eén voor één lieten de trainers zien hoe je een roltrap op moet gaan. De spanning verdween pas toen de deelnemers, een voor een, met een begeleider de roltrap op gingen. De ontlading was compleet toen de rolstoel, de een soepeler dan de ander, naar de hogere etage gleed. Na diverse geslaagde pogingen omhoog, was het tijd om met de roltrap af te dalen.

De roltrap af

Naar beneden gaan leek aanvankelijk lastiger, maar de ban werd gebroken toen de trainers demonstreerden hoe je soepel naar beneden kunt, met de rug naar beneden gekeerd. Dit vergde het overwinnen van angst voor het onbekende. Maar zoals bij de gehele training waren er weer een paar deelnemers die resoluut besloten om de rolstoel naar achteren te bewegen en de roltrap af te dalen, vertrouwend op de begeleider en de instructies van de trainer. De angst maakte plaats voor de gedachte: "Dit moet ik ook kunnen." En het onwaarschijnlijke gebeurde: één voor één gingen alle deelnemers de trap af en gleden met een blik van opperste voldoening naar de lagere etage.

Meer vrijheid en zelfvertrouwen door oefenen en grenzen verleggen

De grootste hindernis voor de deelnemers in het dagelijkse leven blijkt het betuttelende gedrag van anderen te zijn. Van jong tot oud wil iedereen, voor zover hun lichamelijke beperking het toelaat, zelf dingen doen. Ze willen zelfstandig deelnemen, niet betutteld worden, en serieus genomen worden.

De training van het Wheelchair Skills Team was erop gericht zowel kinderen als volwassenen rolstoelvaardigheidstechnieken aan te leren. Tijdens de training leerden de deelnemers vertrouwen te krijgen in hun rolstoelen door het oefenen van het nemen van drempels, balanceren en gecontroleerd vallen, zowel in een veilige situatie als in de dagelijkse praktijk. De trainers daagden de deelnemers uit en zorgden ervoor dat ze telkens iets meer durfden.

Terugkomdag in 2025 en volgende training in 2026

Stichting Toegankelijk Land van Cuijk is blij dat de eerste rolstoelvaardigheidstrainingen zo'n succes zijn geworden. De deelnemers, jong en oud, hebben veel geleerd, zijn zelfstandiger geworden en kunnen daardoor beter participeren in het dagelijks leven. Het was een bruisende en warme gebeurtenis waarbij rolstoelgebruikers met deskundige begeleiding actiever, zelfstandiger en gelijkwaardiger aan de maatschappij kunnen deelnemen. Vastgeroeste ideeën over rolstoelgebruikers zijn doorbroken en de rolstoel is een vriend geworden in plaats van een vijand. De stichting heeft waardevolle en prachtige contacten gelegd voor de toekomst en gaat alles op alles zetten om in 2025 een terugkomdag te organiseren. Daarnaast is het de bedoeling om in 2026 wederom een vierdaagse rolstoelvaardigheidstraining in het Land van Cuijk te organiseren.

Meld je aan

Meld je aan als vrijwilliger bij Platform Mill! Neem per mail contact op met Mieke van de Kolk Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel voor meer informatie met Guus Fonteijn voorzitter 06-22552427. Op www.toegankelijklvc.nl kun je uitgebreid kennis maken met de Stichting Toegankelijk Land van Cuijk.