Kunstwerk van Jo Willems.

Maar liefst vier kunstenaars “uit de regio” geven acte de presence tijdens de tiende jubileumeditie van Kunst en Ontmoeting in Mill.

Jo Willems en Britt van Baaren zijn woonachtig in de gemeente Land van Cuijk. Maria van der Laar woont in Schaijk in de gemeente Maashorst. Marcel Joosen verblijft weliswaar al vele jaren in Frankrijk, maar zijn roots liggen in Sint Hubert.

Al sinds zijn jeugd is de in Langenboom geboren Jo Willems gefascineerd door het werk van Salvador Dali. Zijn surrealistische schilderstijl kenmerkt ook het werk van Jo, hoewel hij zich liever “realist met een surrealistisch tintje” noemt. Maria van der Laar boetseert in natuurlijke aardse klei, haar beelden zijn krachtig en sensitief tegelijk. Zij is meermaals geselecteerd voor exposities van de NL-portretprijs.

Het hedendaagse werk van Marcel Julius Joosen is vooral geïnspireerd door de schoonheid van - veelal naakte - zwarte mannen. Zijn bronzen sculpturen zijn in galeries over de wereld te zien geweest. En nu dus ook in Mill.

De jongste deelnemer is Britt van Baaren. Zij noemt zichzelf dichter, ook wel spoken word artiest, verhalenverteller of woordkunstenaar. Britt was recent kwartaaldichter bij regionaal schrijverscollectief De Kneep. Zij verzorgt een aantal voordrachten.

Andere kunstvormen die te zien zijn op de expositie zijn ijzersculpturen, houten beelden en beelden in stein & iëzer, drie kunstenaars geven er ieder hun eigen draai en betekenis aan. Kleurrijke keramiek is er in dierfiguren in neo-cobrastijl, maar klei is ook op geheel andere wijze verwerkt in eenvoudige vormen die aan oude kookpotten doen denken. Fotografie als medium om indrukwekkende architectuur te vangen, maar eveneens een uitingsvorm om menselijke intimiteit te verbeelden. Glas met keramiek en brons in transparante objecten geïnspireerd op de cyclus van het leven waarbij de beleving wordt versterkt door het invallend (zon)licht. Architectuur en kunst komen samen in het unieke ruimtelijke gietwerk van Artitect Talitha Schiffer. Geschoold als architect, gevallen voor de kunst en gegrepen door het creatieve proces zelf.

Buitenlandse inbreng is er van de in Oekraïne geboren Iryna Kalyuzhna. Ze laat zich in haar schilderijen inspireren door een soort 'modern realisme', waarin de invloed van het impressionisme zichtbaar is.

Kunst en ontmoeting vindt plaats op zaterdag en zondag 7, 8, 14 en 15 september. Dagelijks van 11.00-17.00 uur aan de Antillenweg 8 in Mill. Burgemeester Marieke Moorman van de gemeente Land van Cuijk verricht de officiële opening op zondag 8 september om 13.00 uur. Tijdens de expositie zijn de deelnemende kunstenaars aanwezig om in gesprek te gaan over hun werk. De toegang is vrij. Meer informatie www.kunstenontmoeting.nl.