Elke maandagmorgen verzamelen ongeveer tien dames zich in gemeenschapsruimte De Wilg in Wilbertoord om onder begeleiding van Nellie Nabuurs te dansen. Na binnenkomst wordt eerst de bijdrage voor de koffie of de thee geïnd, want samen gezellig kletsen aan het eind van de dansles is net zo belangrijk als het dansen zelf.

Nellie danst al ruim 45 jaar en heeft 26 jaar geleden van haar hobby, haar werk gemaakt en sinds 2002 begeleidt ze het Werelddansen.

Al snel klinkt “Die Klarinetten Träumen” uit de muziekbox en worden de eerste danspasjes gezet: zij-achter-terug, zij-achter-terug. De meeste dames zijn rond de 80 jaar, maar de oudste deelneemster is 93 jaar. Zij wordt altijd door iemand opgehaald, want “we zorgen goed voor elkaar”.

Nellie past de dansen aan, zodat ze voor iedereen uit te voeren zijn, want het doel is, dat iedereen zich hier thuis voelt en er letterlijk mee uit de voeten kan. Ze wil een bijdrage leveren aan het lichamelijk, geestelijk en sociale welzijn van iedereen. “We kijken naar ieders mogelijkheden en het moet verantwoord blijven.”

Na nog een wat langzamer stuk “Mien lieber Mann” wordt het tempo enigszins verhoogd en klinkt er Tiroler muziek. Vaak ligt de wals ten grondslag aan de vele pasjes en hand in hand in een kring beweegt iedereen zich over de dansvloer. Er worden veel lichaamsfuncties aangeboord, zoals oriëntatie, balans, mobiliteit en geheugen. Ook is de samenwerking, de zelfredzaamheid en het inlevingsvermogen van groot belang.

Dan wordt de muziek wat eigentijdser en gaan op Lollipop de voetjes van de vloer. Bij de ene wat hoger dan bij de andere, want je doet wat je kunt. En natuurlijk kan ook De Engelbewaarder niet ontbreken.

Ruim een jaar geleden is voor het laatste kwartier van de les het zit-combi dansen ingebouwd. Samen met de groep heeft Nellie naar de toekomst gekeken en besloten om hiervoor te gaan, willen we nog lang samen kunnen dansen. Dat betekent, dat om en om iemand in de kring staat en de ander zit, waarbij de eerste zich vloeiend beweegt tussen de stoelen door. En degene die zit, maakt zoveel mogelijk de bewegingen op de stoel.

Ze verzorgen ook zo nu en dan een optreden, bijvoorbeeld in Overloon en in Sint Anthonis en jaarlijks worden er dansdagen georganiseerd, waaraan de groep ook deelneemt. 

Regelmatig leren ze ook een nieuwe dans. De dames prijzen Nellie om haar geduld en dat ze zo goed rekening houdt met iedereen. Alles is goed, niets is fout!

Ze vinden het fijn om met elkaar een praatje te maken en ze doen op deze manier nog iets aan hun lichamelijke conditie. “Mijn man ging kaarten en toen zat ik alleen thuis. Daarom ben ik gaan volksdansen”, aldus één van de leden. 

Iedereen uit de voormalige gemeente Mill en Sint Hubert kan deelnemen en als er problemen zijn met vervoer, wordt er naar een oplossing gezocht.

Dansen, een gezonde en gezellige manier om onder de mensen te zijn.

Wil je ook deelnemen aan het werelddansen, dan kun je contact opnemen met Nellie Nabuurs, telefoon 06-45229008.

Op vrijdag 11 oktober staat er van 13.30 tot 16.00 uur in De Wilg in Wilbertoord een Country- en Werelddansdag gepland, dus hou de berichtgeving hierover in de gaten, want hoe meer zielen hoe meer vreugd. De deelnemende groepen zijn Werelddansen Wanroij-Wilbertoord onder leiding van Nellie Nabuurs en Countrydansen Mill-Langenboom onder leiding van Marga Cuppen. Deze laatste zullen wij in een volgend artikel belichten. 

U bent van harte welkom!