Foto: Wilfried Scholtes

Ontdek Mill kan weer tevreden terugkijken op een geslaagde editie van ‘haar’ Duomarathon. Bijna 500 deelnemers slingerden afgelopen zondag, traditiegetrouw de 4e van september, 42 km door de Raamvallei. En het was weer genieten, voor de deelnemers maar ook voor de organisatie en tientallen vrijwilligers.

Rond zeven uur ploft de organisatie moe maar voldaan op het terras van de Barendonk met een kop soep en een broodje hamburger. Op het terrein is nog maar weinig te zien van het evenement.  De wei is weer leeg, de finishboog van stro is opgeruimd en de rust is wedergekeerd op de natuurcamping in Beers. Vrijwilligers Riny van der Zanden en Jeroen Kerkhof sluiten ook nog even aan. Ze hebben zojuist met de auto de route nagereden en de laatste tenten op de route opgehaald. 

Iedere editie wordt op dezelfde wijze afgesloten. Samen wordt alles opgeruimd en vervolgens wordt er nagepraat en een hapje gegeten op de Barendonk. Pieter Rutten, een van de grondleggers, is tevreden. ‘Ik heb van begin tot eind alleen maar blije gezichten gezien en er is geen onvertogen woord gevallen. Achter de schermen moet je elke editie wel wat kleine dingen bijsturen. Dat zien wij als organisatie maar de deelnemers merken daar meestal niets van. We proberen van elke editie te leren en we zijn inmiddels goed op elkaar ingespeeld.’

Het is inmiddels vaste prik voor de organisatie. Half acht ’s ochtends komen ze aan op de Barendonk. ‘Mooiste moment is eigenlijk wanneer de Raamvallei heiig ontwaakt, je ziet dan al dat het een mooie nazomerdag gaat worden’, vult voorzitter Danielle Kremers aan. ‘Het is dan nog heerlijk rustig.’

Ondertussen is op landgoed de Barendonk dan de eerste koffie al gezet. De organisatie stemt af of iedereen weet wat er nog moet gebeuren en gaat aan de slag met de laatste voorbereidingen. Riny van der Zanden is dan al begonnen aan zijn controleronde van de route. Op zaterdag is hij de hele dag op pad geweest om samen met de uitzetploeg de route te voorzien van bewegwijzering. ‘Dat is ook zo leuk aan de Duomarathon. Het is niet alleen een feestje voor de deelnemers, maar ook voor de organisatie en de vrijwilligers.’

Vanaf 9 uur is het gedaan met de rust op de natuurcamping. DJ Dre-Z draait de volumeknop open en auto’s en fietsers stromen het landgoed op. Binnen een mum van tijd is het druk met deelnemers maar ook met vrijwilligers, die de laatste instructies krijgen van Rob Vloet. ‘Het is altijd een hele puzzel om iedereen op de juiste plek te krijgen’, vertelt hij. ‘Maar veel vrijwilligers helpen al verschillende edities mee en vinden het ook niet erg om op verschillende plekken te staan.

Om kwart over tien keert de rust op de Barendonk weer terug. Bijna 500 deelnemers (een enkeling start uiteindelijk niet vanwege ziekte of blessure) zijn dan vertrokken voor ruim 40 km door de Raamvallei. Vrijwilligers begeven zich naar de aangewezen plekken op de route. De rest van de dag wordt er genoten van het weer, de muziek, de hapjes en de uitdaging. Het blijf tenslotte wel een heel eind, 42 km.

Vanaf half drie vervolgt het feest zich weer op de Barendonk. Het wordt steeds drukker bij de finish, waar deelnemers bij binnenkomst worden binnengehaald door familie en vrienden, als beloning champagne en een worstenbroodje. Fietsen aan de kant, schoenen gaan uit en er wordt dankbaar gebruik gemaakt van de hottub. Biertje erbij, de 8e editie zit er weer op.