Elk jaar, nu op zondag 6 oktober, organiseert IVN De Maasvallei in samenwerking met de KWBN en Scouting Sint Patrick de Bos- en Peelwandeling. In 2024 al weer voor de 48e keer. Voor deze tocht worden 6 schitterende routes uitgezet over afstanden van 5, 10, 15, 20, 25 en 30 km.

Het is een wandeling waar iedereen, jong of oud, levensgenieter, natuurmens, sportliefhebber en rustzoeker aan zijn trekken komt. Voor deelname hoeft men geen lid te zijn van IVN of wandelbond.

De wandelingen

De 5 km route gaat door de bossen in en rond Avonturenpark De Bergen. Vooral voor gezinnen met kinderen is deze korte afstand leuk.Ter afsluiting loopt het laatste gedeelte van de 5 km door de buitenspeeltuin van het park, waar nog volop gespeeld kan worden.

De 10 km-route is op veelvuldig verzoek weer terug. Let wel, zonder een rustplek met horeca en toiletvoorzieningen!

De 15 km loopt via de gemeentebossen over de hoge zandrug langs het Berkenbosch, vervolgens door ecologische verbindingszone Tovensche Beek. Na de rustplaats (bij Scouting) gaat de tocht door het schapenpark en heidereservaat van de Ullingse Bergen (Staatsbosbeheer).

De zeer afwisselende 25 en 30 km route, neemt u mee over de hoge zandrug langs het Berkenbosch, over het heidereservaat, langs het Peelven, en de betonnen kazematten aan het Defensiekanaal. Vervolgens komt u in ontginningsdorp Landhorst. De 30 km maakt en extra lus naar het dorp Ledeacker en het afwisselende buiengebied bij Sint Anthonis.

De routes zijn volledig met pijlen uitgezet. Tevens worden er routebeschrijvingen verstrekt. De 15 km en 20 km route hebben één rustpunt (bij accommodatie Scouting Sint Patrick).  De 25 en 30 km route hebben twee rustpunten (2e bij Cafe “Buitenlust” in Landhorst). Op beide rustpunten is horeca met toiletvoorzieningen aanwezig.

De medische verzorging is in handen van een EHBO-vereniging (mede ondersteund door BHV-ers van Scouting Sint Patrick)

Juist te voet is het interessant het prachtige en afwisselende landschap, boerderijen en oorlogsrestanten te aanschouwen. Veelal zijn deze bezienswaardigheden niet goed met auto of fiets bereikbaar.

In de maand oktober vormen de bossen en heide door de herfstkleuren bovendien een schitterend gezicht. Tijdens de wandeltocht bestaat nog de kans dat de wandelaar een kudde Kempische heideschapen of Schotse hooglandrunderen ontdekt.

Gegevens omtrent startlocatie, starttijden, inschrijving, inschrijfgeld etc zie: www.bosenpeelwandeling.nl of www.wandel.nl.