Foto: Mijntje Wijzenbeek

Voor de vierde keer organiseren Brabants Landschap, Kasteel Tongelaar, OntdekMill, Scouting Mill en Een Goei Leven Natuurfeest Tongelaar. Hét buitenfeestje voor het hele gezin op de eerste zondag van de herfstvakantie (20 oktober 2024). Met meer dan 30 activiteiten heeft de organisatie ook dit jaar weer een aantal mooie aanvullingen weten te bedenken.

We hebben er een paar uitgelicht:

Uilen, oorwormen en beverburchten in de Boomgaard

Waarom braakt een uil uilenballen uit, hoe vaak doet hij dat en (niet onbelangrijk) wat zit daar eigenlijk in? Vrijwilligers van Brabants Landschap helpen je uilenballen uit te pluizen en te  determineren wat er in zit. Kun jij zien wat de uil gegeten heeft? Misschien leer je ook nog of er meer dieren zijn die dit doen.

Het thema van de kinderuniversiteit dit jaar is er ééntje uit de Brabantse Big Five: de bever. Je ziet ze zelden maar ze leven toch echt ook op Tongelaar! De Natuurprofessor zal je vertellen waarom deze fantastische zwemmer en duiker van dagdier naar nachtdier is gepromoveerd. En hoe hij met zijn hele familie een burcht kan bouwen van soms wel 2 meter hoog en 10 meter lang. Zou ons dat ook lukken? Wij hebben de materialen alvast voor je verzameld zodat je zelf aan de slag kan.

En we gaan de oorwurm een handje helpen. De oorwurm is heel belangrijk omdat hij organisch afval afbreekt. Oorwurmen kunnen slecht tegen de vorst. Daarom gaan we een lekker warm bedje van stro maken zodat hij de winter goed doorkomt.

Bushcraften en Natuurfotografie

“Gastvrijheid bestaat uit een klein beetje vuur, een weinig eten en buitengewoon veel tederheid.” ? Ralph Waldo Emerson (1803 - 1882)

Tijdens de 2024 editie geven onze bushcrafters demonstraties over verschillende bushcraft skills, zoals lepel snijden, zelf touw maken en natuurlijk mag een pruttelende Duch Oven niet ontbreken! Voor de wat oudere kids is er een mini-workshop vuur maken. Daarvoor kun je je inschrijven bij de entree van de boomgaard. Wees er snel bij want vol is vol.

Datzelfde geld voor de natuurfotografie-workshop door Ester van Gemert. Deze is geschikt voor de wat grotere kinderen (9+) en alleen op inschrijving vooraf aan de kassa.

Vilten, verven, eco-printen en kleien in de Knutselweide

Voor alle knutselaars die naar Het Natuurfeestje komen hebben we een Knutselweide. In de knutseltenten achter het kasteel is van alles te doen: egeltjes kleien, eikeltjes vilten, pompoenmannetjes maken, schilderen van stillevens, spinnenwebjes weven of je eigen eco-print afdrukken. Tip voor een tof kunstwerk: kijk thuis al wat je aan mooie bladeren en bloemen kunt vinden en neem die mee!

Voor de allerkleinsten hebben we de modderkeuken waar heerlijk ‘gebakken’ en gekliederd kan worden. De schaapsherder heeft zijn kudde in de weide en de ‘woldames’ laten zien wat je allemaal kunt doen met schapenwol. We hebben een hele speciale gast uitgenodigd die haar tentje heeft opgezet op een rustig plekje in de knutselweide: Wenny de Heks. Zij nodigt jullie uit in haar tent en daar vertelt ze wat een heks is en allemaal kan.

Oh ja wat wel slim is: trek niet je “zondagse kleren” aan want er is werk aan de winkel! Dus laarzen en je oude kloffie aan.

Muziek, ambachten en Kooktheater in de Goei Leven Weide

Zelf mini-pizza’s maken bij Chefs Marius en Jos van het Smaakcentrum, Groentebingo spelen in de theatertent of popcorn poffen boven een kampvuurtje: in de Goei Leven Weide is het weer genieten voor jong en oud. Nieuw dit jaar zijn de Maasheggen theetantes en een biomarktje met fijne producten uit het Land van Cuijk. Vanaf 13 uur speelt La Bande Dessinée.

Praktische info

Natuurfeest Tongelaar
Zondag 15 oktober
11:00 tot 17:00 uur 
Tickets à € 7,50 zijn verkrijgbaar via de website van Kasteel Tongelaar en Brabants Landschap (ouders/verzorgers gratis). Ook dit jaar mogen weer 50 kinderen waarvan de ouders het niet zo breed hebben gratis meedoen.
Natuurfeest Tongelaar wordt georganiseerd door vrijwilligers van Brabants Landschap, Kasteel Tongelaar, Ontdek Mill, Stichting Een Goei Leven, IVN Cuijk, IVN Grave en Scouting Mill. Met dank aan alle sponsoren, Fonds NME en Brabant Cultuurfonds.
Navigatie: Hoogedijk Mill. Niet op Google Maps rijden! Of kom lekker met de fiets.