Het Platform Toegankelijk Mill had in Myllesweerd met een redelijke publieksbezetting een goede en zinvolle informatieavond op woensdag, 9 oktober. Twan Goosssens uit Sint Hubert fungeert als voorzitter. Aan de kop ging Guus Fonteijn, voorzitter van het platform met een inleiding.
Hij kon gelijk teruggrijpen op een nieuwsfeit uit het NOS journaal dat er 20.000 voetgangers per jaar naar de spoedeisende hulp moeten gaan. “Dat geeft het belang van deze avond aan, want vallen is een enorm maatschappelijk en financieel probleem”, aldus Guus. Hij vertelde welke acties er door het platform in de loop van de laatste maanden zijn genomen. Van overleg met wethouder en ambtenaren over diverse problemen op de stoepen tot een overleg met Van Kaathoven over het terugzetten van groenbakken.
Handhaving
Guus: “Handhaving is moeilijk, maar zeer noodzakelijk. Het is geen pesten, want gedragsverandering bij mensen is lastig te bereiken. De gemeente heeft ook gewoon de verplichting tot handhaving. Wij vinden dat bedrijfsbussen en koeriers ook stevig aangepakt moeten worden. Maar wij hebben een particulier gewoon vriendelijk aangesproken over een hoge heg en ook dat is geregeld. Maar het platform concludeert eveneens dat er nog een hoop te regelen valt.
“Zo heb ik het niet alleen over problemen met groenbakken maar ook over verkeerd geparkeerde voertuigen en fietsen. Er liggen onverharde, ontbrekende trottoirs zoals al maanden het geval is in de Nachtegaalstraat. Opdruk van boomwortels brengen ook valpartijen met zich mee,. Er is sprake van gevaarlijke en onoverzichtelijke overgangen, een abrupt einde van trottoirs, waardoor men gedwongen moet oversteken. En vernieuwingen kunnen ook (onvoorziene) problemen met zich mee brengen. Tijdig overleg met de gemeente om die problemen te voorkomen, blijft dus onontbeerlijk”, besluit Guus zijn pleidooi.
Wethouder
Vervolgens heeft wethouder David Sölez van de gemeente Land van Cuijk het over zijn samenwerking met het platform. Hij begint met: “Voor mij is het uitgangspunt: als het voor mensen met een beperking goed is, dan is het voor iedereen goed. Maar bij een aantal knelpunten is een directe aanpak noodzakelijk. Die zijn ook al in ons beleid opgenomen. Wij moeten dat beleid vaststellen en dan aanpakken. Binnenkort hebben wij een rondje handhaving terrassenbeleid. Wij streven naar een meest toegankelijk Land van Cuijk, maar kunnen niet alles tegelijk regelen”.
Hij wendt zich tot iemand uit het publiek die vraagt: “Bij een mooie grote boom, staat dan de boom, dus de natuur, of de mens voorop? David is heel eerlijk: “Wij zijn heel erg terughoudend met bomen kappen, ja dus de natuur gaat voorop. Maar de problemen van de mens worden zeker meegewogen”.
Witte stok
Vervolgens geeft Twan Louis Selten het woord. Deze is lid van het platform en slechtziend. Hij wijst op dinsdag, 15 oktober, de dag van de “Witte stok”. Hij pleit ervoor mensen met een witte stok ook de ruimte te geven die ze nodig hebben.
Na de pauze volgt een discussie met het publiek aan de hand van vragen en een stelling. Een vraag aan de wethouder over het herstel van het voetpad Nachtegaalstraat, wordt beantwoord door ondersteunend ambtenaar Ad de Kort. Deze gaat a.s. maandag met Guus afspreken op welke manier dit zo snel mogelijk gaat gebeuren. De omwonenden krijgen hun voetpad terug, aldus Ad de Kort.
Eindwoord
In zijn eindwoord meldt Guus dat er een groep mensen wordt samengesteld die breed gaan schouwen met de gemeentelijke BOA (Buitengewoon Opsporing Ambtenaar) . “Daar gaan wij in investeren, want een deskundigheidsbevordering van deze samengestelde groep zal hard nodig zijn”. Binnenkort vindt er overleg plaats met een delegatie van het platform. Hij bedankt Twan Goossens voor zijn uitstekende taak als voorzitter van deze avond met een bos bloemen. En de andere aanwezigen met een stevige handdruk. Hij deelt nog aanstekers uit, waarmee je een kaarsje kunt aansteken. “Ik heb het vuurtje vanavond aangestoken, ik hoop dat jullie het met deze aansteker brandend zullen houden”, besluit Guus de avond.