Ze kunnen nog 2 keer oefenen voor de Dansdag van vrijdag 11 oktober jl. in De Wilg in Wilbertoord, waar ze maar liefst 13 maal een dans zullen uitvoeren. Dus Marga Cuppen, de begeleidster van de groep Countrydansers in Langenboom, start snel de muziek, want er is werk aan de winkel.

De groep uit Langenboom bestaat uit slechts 4 deelnemers en om ervoor te hoeden, dat ze daardoor moeten stoppen, komen 4 dansers, die ook in Mill dansen hen versterken. Marga begeleidt elke dag 2 groepen countrydansen. Het is haar lust en leven. In Langenboom is ze gestart in het jaar 2000 en volgend jaar zal ze net als vorig jaar in Mill haar 25-jarig jubileum vieren. In de glorietijd waren er wel 30 deelnemers in Langenboom en het is dan ook zo jammer, dat er maar geen nieuwe aanwas komt.

Rocking Billy Boogy klinkt uit de boxen en de voetjes schuifelen al snel over de vloer. Marga is erg blij met de vloer in De Wis, want inmiddels kent ze wel het verschil in diverse dansvloeren. De oudste deelneemster is 92 en daarna volgt een mevrouw van 86 en ze doen niet onder ten opzichte van de andere jongere dansers. Ook maakt er een heer deel uit van het dansgezelschap en ook hij kent alle pasjes. En dat zijn er veel, heel veel! Stap-zij-sluit, zij-achter-terug en de shufflepas. Gelukkig ondersteunt Marga steeds door de pasjes te benoemen, hetgeen het wat gemakkelijker maakt. Sommigen hebben er speciale dansschoenen voor aangedaan, want dat schuift toch net iets gemakkelijker. Dan komt er een uptempo liedje en het tempo wordt flink verhoogd. “Ja”, zegt Marga, “Di doede  nie zo maar mee!” Er moet dan ook flink geoefend worden, want of de titel nu Bitter Sweet, Flying High, de Holly Bobs of Manãna is, de combinatie van de vele soorten pasjes lijken veel op elkaar. Ook worden de termen “2 muren” en “4 muren” gehanteerd. Dit betekent of er veel gedraaid moet worden tijdens de dans, zodat je tegen een andere muur aankijkt. Dit kan soms best vermoeiend zijn, want bij countrydansen worden er veel vaardigheden aangeboord, zowel lichamelijk als geestelijk. Conditie, geheugen, coördinatie, evenwicht en concentratie zijn erg belangrijk, maar iedereen doet wat ie kan en wat ie wil. 

Gelukkig wordt het tempo afgewisseld met een langzame melancholische countrysong van o.a. Jim Reeves en dan klinkt er weer een wat sneller vrolijk deuntje uit de boxen. Iedereen is uiterst geconcentreerd en de betrokkenheid is groot, want ze willen natuurlijk allemaal goed voor de dag komen. Na een uur lang oefenen is er dan tijd voor koffie en thee en kan er nog even gezellig nagepraat worden over allerlei ditjes en datjes, want die sociale contacten zijn naast de lichaamsbeweging ook o zo belangrijk. Heeft u interesse om ook te gaan countrydansen, dan bent u van harte welkom. U kunt zich aanmelden bij Marga Cuppen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..