In 2015 werd de beslissing de genomen om de Walk of the World, oftewel de 4daagse door Mill te laten komen. Dwars dur Mill was het thema. Het begon te borrelen in Mill.
Er ontstonden ideeën en plannen om dit op een goeie manier uit te voeren. Met een professionele aanpak werd dit alles in goede banen geleid. Buurtschappen, bewoners, ondernemers, verenigingen en gemeente en media t/m de wandelaars werden erbij betrokken. Alles was gericht op ochtend van vrijdag 22 juli 2016. Dit alles uitte zich in een schitterend feest voor en van wandelaars en bewoners.
De vrijdag is bij de wandelaars altijd al de meest favoriete dag geweest. Dit vanwege de route en natuurlijk de finale over de via Gladiola waar het welverdiende 4daagse kruisje wacht als beloning op een 4 dagen durende fysieke en mentale test van het individu.
2016 Zou anders worden vanwege de 100ste keer dat dit sportief event plaatsvond. Dit was uniek. De 4 daagse door de gemeente Mill. Er was sprake van dat dit wel eens een hele speciale route zou gaan worden. Achteraf is gebleken dat deze route door de vele wandelaars als een van de mooiste is ervaren.
Na Grave gepasseerd te zijn splitste de 50km zich van de 55km.
Eenmaal Escharen door mocht Mill zich presenteren. En hoe! Na de Broekse Wiel werd landgoed Tongelaar bereikt. Wat zou dit gaan brengen. Bij de meeste wandelaars onbekend gebied. Kritisch zoals ze zijn is het niet meteen goed. Altijd wat te klagen over teveel eentonige wegen zonder schaduw en weinig publiek en, voor sommige, te stil en saai. Nu was het anders. Grote eiken bomen, gevormd als statige erewacht begeleidde de wandelaar richting kasteel Tongelaar. Alles werd even anders. Het werd stil. Geen gezeur en geklaag. Alle vormen van pijn en klachten verdwenen voor even en werden vergeten. Het leek wel als of moeder natuur dit tijdelijk van de wandelaar overnam. Kasteel Tongelaar leek even als een sprookjeskasteel op te duiken vanuit het niets. Wandelaars waren verrast van de schoonheid hiervan. “Waarom ken ik dit niet? Waarom weet ik dit niet? Het lijkt wel Frankrijk!” waren enkele oneliners van wandelaars.
De stilte werd tijdelijk onderbroken door lokale muzikanten die de wandelaar steun boden met muziek en uit hun droom haalde om met de meeste goede bedoelingen en met een enigszins lekker marstempo deze aan te duwen richting Mill. Eventueel verkeerd lopen werd uitgesloten omdat de wandelaar alleen maar de bundels schoenen hoefde te volgen aangevuld met een 7 km. Lang vlaggetjeslint.
Via de Rooiendijk en Karstraat werd de wandelaar onder een erehaag van ballonnen in 4daagse kleuren begeleid naar het centrum. Rokende sferen, muziek, verfrissingen en een applaudisserende menigte begeleide elke wandelaar bij elke stap die werd gezet tot de lekkere zoute soep bij de kerk. De uit Mill afkomstige wandelaars (herkenbaar aan de speciaal ontworpen t-shirts) werden geïnterviewd door diverse media over hun ervaringen zover.
Plicht roept! Zo ook voor de wandelaar. Via Schoolstraat en Beerseweg werd koers gezet richting Nijmegen alwaar de laatste kilometers in een slopend langzaam tempo werden genomen om daarna in een feestende en dampende Wedren het kruisje in ontvangst te nemen.
Tijdens een biertje en een dansje op de Wedren werd door Millse wandelaars bij andere wandelaars geïnformeerd hoe de doortocht werd ervaren. Deze werd als iets speciaals en erg mooi beleefd. Vooral het natuurschone in het Millse en de bijzondere wijze van de ontvangst over de gehele route was verrassend maar vooral opbeurend. Die dag was in Mill elke wandelaar speciaal.
Wij als deelnemers aan de Nijmeegse 4daagse hebben bijzonder genoten van deze bijzondere en unieke beleving Dwars dur Mill. Het begon al bij de voorpret in 2015. Vanaf die tijd zijn wij op een of meerdere manieren betrokken geraakt bij de voorbereiding hiervan en hebben dat als zeer prettig mogen ervaren. Daarnaast voelde wij ons als inwoner van Mill en wandelaar ons verantwoordelijk voor de uitvoering ervan. Tijdens de voorafgaande dagen hebben we extra aandacht gevraagd voor deze doorkomst.
Vele wandelaars waar onder wijzelf hebben de doorkomst dur Mill ervaren als een warme douche van gastvrijheid. Het gevoel was dat je als wandelaar welkom bent en dat de Millse gemeenschap in al zijn hoedanigheid gezamenlijk een uitstekende saamhorigheid met een groot verantwoordelijkheid hebben getoond en overgedragen. Mocht het nodig zijn om iets te kunnen betekenen voor de gemeenschap om in 2017 de 4daagse weer door Mill te komen bieden wij ons zeker aan.
“Dank voor al dit mois.”
Ervaringsdeskundigen en bewoners van Mill.
Thea Verstegen, Henri van den Broek, Rene van Kuppeveld, Marius van Kuppeveld