Pater Martien Konings

Deelnemers kunnen op zondag 25 september starten in aanwezigheid van Pater Martien Konings vanaf Myllesweerd tussen 12.00 en 14.00 uur. Er zijn fietstochten van 25km en 40km.

Bij Kasteel Tongelaar en Landgoed De Barendonk kunnen deze onderbroken worden om niet alleen te rusten maar om ook kennis te maken met de (deelnemers van) Raamvallei Duomarathon. Zij fietsen en hardlopen in duo’s ruim 42 kilometer en zorgen voor sportieve ontmoetingen tijdens de route.

Mocht u niet mee kunnen fietsen maar toch een gezellige middag waarderen, kom dan ook naar Myllesweerd. Het Rad van Avontuur start tegen 15.00 uur met draaien, onderbroken door de muzikale klanken van Lejo Josemanders. Uiteraard zijn de fietsers na afloop ook van harte welkom om elkaar te ontmoeten, na te genieten en om mooie prijzen te winnen die beschikbaar gesteld zijn door Millse ondernemers.

Simama in Congo

“Dit Centrum is opgezet door mij toen ik in 1985 in een rolstoel in Kisangani aankwam. Kisangani was toen een stad van 600.000 inwoners maar er was geen enkele voorziening voor de gehandicapten. Ze werden verwaarloosd, niet erkend, niet geaccepteerd en ter zijde geschoven. Deze kinderen gingen niet naar school. Zij waren de laatste in het gezin die ergens aan deel mochten nemen of iets aangereikt kregen. Dat is de reden dat ik begon met dit centrum”, aldus pater Martien Konings. “In de afgelopen jaren is het uitgegroeid tot een goed functionerend centrum voor gehandicapte kinderen, jongeren en volwassenen. Inmiddels ben ik sinds drie jaar definitief terug in Nederland. De conditie van mijn hart maakt het niet langer verantwoord om daar te blijven zonder aanwezige passende medische zorg. Ik heb plaats gemaakt voor een groep van 3 Congolese broeders uit een Belgische congregatie. Ze worden geassisteerd door een Congolese boekhouder, een burger, die goede studies heeft gevolgd voor het beheer van zo’n centrum, maar ook door mij en andere deskundigen is gecoacht,” vertelt pater Konings enthousiast.

Hij vervolgd: “Na de eerste overgangsperikelen loopt het centrum nu weer goed. Er zijn veel gehandicapten die fysiotherapie krijgen. Daarnaast volgen ze vaak een professionele opleiding tot kleermaker, schoenmaker of ICT- deskundige. Anderen volgen een lagere of middelbare opleiding in de stad, vaak met financiële en materiële steun van Centre Simama. Ook worden gediplomeerde gehandicapte kleermakers of schoenmakers geholpen een eenvoudig ateliertje op te zetten in de wijk om daar met naaien en schoenmaken de kost te verdienen. Arme families krijgen wat geld om een handeltje te organiseren. Soms wordt een bouwvallig hutje weer opgeknapt. Zo werkt de sociale dienst in Kisangani en haar directe omgeving heel erg goed. Waar nodig krijgen gehandicapte kinderen een driewieler om naar school te gaan. Anderen, die hun opleiding hebben afgemaakt, krijgen een naaimachine. De broeders hebben wat bescheiden middelen om de salarissen van het personeel en het functioneren van Centre Simama te betalen, maar de sociale dienst kunnen ze (nog) niet bekostigen. Daarom”, vult pater Konings in een adem aan, “zijn zij ook heel blij met de groep de Millse Missie Vrienden die al voor de 33e keer een fietstocht organiseren voor dit project.”

Pater Konings woont sinds zijn definitieve verblijf in Nederland in Nijmegen, in een verzorgingshuis. Hij maakt het goed en volgt de ontwikkelingen binnen Centre Simama nog op de voet. Hij waardeert het zeer dat een groep van bewoners in Mill en omgeving, maar ook anderen in het land, spontaan een bijdrage geven voor de sociale kas om daarmee veel persoonlijke sociale problemen te kunnen oplossen. Hij hoopt daar nog een tijdje mee te kunnen doorgaan. Ook tijdens de fietstocht op zondag 25 september zal hij uiteraard persoonlijk aanwezig zijn.