Het informatiepunt van Brabants Landschap op de benedenverdieping van Kasteel Tongelaar in Mill bestaat al ettelijke jaren.

Met ingang van deze herfst wordt u er iedere vierde zondag van de maandontvangen door een gastheer en/of gastvrouw, van 12.00 tot 17.00 uur. Daaraan voorafgaand om 10.00 uur is er steeds een wandeling onder leiding van een deskundige gids.

Tongelaar, land van das en burcht

De benedenverdieping is ingericht als dassenburcht. Hier staat een touchscreen waarbij je naast foto's, spelletjes en achtergrondinformatie ook de film van Mark Kapteijns "Tongelaar, land van das en burcht" kunt bewonderen. Tevens is in de toren van het kasteel een ruimte ingericht waar bezoekers een kijkje in het leven krijgen van das en ree. Op het informatiepunt is een wandel- en fietsroute verkrijgbaar en staat een gastheer- of gastvrouw klaar om vragen te beantwoorden.
Adres: Kasteel Tongelaar, Tongelaar 12 in Mill
Parkeerplaats: Splitsing Hoogedijk/Vaardijk in Mill

Landgoed Tongelaar

Centraal op dit landgoed ligt een kasteel, omringd door boerderijen in het groen. Je waant je hier zo op het Franse platteland. Landgoed Tongelaar kenmerkt zich door kleinschalig cultuurland, afgewisseld door strepen bos, lanen en houtwallen. De das heeft er zijn burcht en scharrelt in de vochtige graslanden zijn lievelingskostje bijeen: regenwormen. Omdat deze alleseter ook een zoetekauw is, zijn in het verleden in de vele houtwallen besdragende heesters als sleedoorn, meidoorn, vlier en Gelderse roos aangeplant. Dit trekt vlinders aan en levert broedgelegenheid op voor allerlei zangvogels. Akkervogels als kwartel en geelgors scharrelen hun kostje bij elkaar op de biologisch beheerde akkers.

Kasteel Tongelaar

Kasteel Tongelaar is in gebruik door Smaakmakers als feest- en vergaderlocatie. Het kasteel is een officiële trouwlocatie van de gemeente Mill. Er worden regelmatig concerten, educatieve wandelingen, pop-up diners en exposities georganiseerd.

Brabants Landschap: natuur- en cultuurbescherming is en blijft mensenwerk

De prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, is nog het thuis van vele vrij levende planten- en diersoorten. Dit komt onder andere doordat Brabants Landschap circa 18.300 hectare bos, heide, vennen, zandverstuiving, beek- en rivierdalen, landgoederen, boerderijen, forten en kastelen met zorg beheert. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden. Een groot netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee bij de bescherming van weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen. Dit kost echter veel geld. Voor € 1,25 per maand helpt u al mee om onze waardevolle natuur te beschermen. Voor meer informatie zie www.brabantslandschap.nl.