Zaterdag 4 maart werd een zware magneet van 15 ton op zijn plek gezet in de Millse kliniek aan de Hoogveldseweg. De bestaande open MRI wordt vervangen voor een unieke state of the art MRI, die 7 ton zwaarder is dan de huidige.
Hen Daams van Omroep Land van Cuijk was hierbij aanwezig en maakte van deze werkzaamheden een videoverslag.
De nieuwe open MRI heeft een hogere beeldkwaliteit, kortere scantijden en is patiëntvriendelijker. Volgens Monique Peters, manager van DiaSana, is dit uniek: “De magneet is zo zwaar, omdat het gaat om een open MRI. Bijna elk ziekenhuis heeft een normale MRI met tunnel. Echter, patiënten die claustrofobisch zijn of overgewicht hebben, durven of kunnen daar niet in. Bij een open MRI is er geen tunnel, maar zijn de zijkanten open. Vanwege deze unieke, open structuur, zien wij patiënten uit heel Nederland voor scans van botten, spieren en organen.”
Project van maanden
Het voorbereiden en het plaatsen van de open MRI was een project van maanden. Een MRI scan werkt met een magnetisch veld. Daarvoor is een zware magneet nodig: “Om die magneet te wisselen, moest een speciale hijskraan komen. We hebben een vergunning aangevraagd om de straat voor de kliniek de hele ochtend af te zetten. Daarnaast moest er ook in het gebouw een bouwkundige aanpassing gedaan worden. Ook de koperen kooi waar de magneet in staat, werd aangepast.” Momenteel wordt de MRI geïnstalleerd. De verwachting is dat over een paar weken de eerste patiënten gescand worden.
Samenwerken
DiaSana is een diagnostisch centrum en beschikt naast de open MRI ook over twee tunnel MRI’s, een CT-scan en twee röntgenkamers. “Wij werken samen met aanbieders van zorg in heel Nederland en het buitenland. Denk aan ziekenhuizen, specialisten, huisartsen, bedrijfsartsen en sportartsen. Ons diagnostisch centrum is gelegen in Kliniek ViaSana. Ook voor hen voeren wij beeldvormend onderzoek uit. Het gaat dan vooral om mensen met knie-, heup-, rug- en schouderklachten. Voor andere zorgaanbieders voeren wij ook onderzoeken uit van het hoofd en organen. Dat kan zijn, omdat onze wachttijd korter is of omdat de patiënt in onze open MRI moet.”