Door Elly Meijnders - Eén van de doelstellingen van Sportvereniging Hart in Actie is te bewerkstelligen dat mensen informatie krijgen over de inhoud van een gezonde leefstijl. De vereniging wil hiertoe personen die een belangrijke professionele rol in de gezondheidszorg in de regio Mill hebben, om hun mening vragen.
Voorzitter Guus Fonteijn en ik hadden een gesprek met mevrouw drs. Alice Beltman-Muller, specialist ouderengeneeskunde in Zorgcentrum de Aldenhorst en Meihorst.
Wat zie je hier als je taak voor de bewoners?
“Ik ben hier in feite de huisarts van de mensen, ik neem de taak van de eigen huisarts helemaal over. Mensen die in een verpleeghuis komen wonen, gaan vrijwel nooit meer terug naar huis. Wat nu speelt is, dat mensen langer thuis blijven wonen en dus pas later naar het verpleeghuis komen. De zorgvraag is daardoor zwaarder geworden. Ik vind dat niet vervelend, ik kan me richten op de kwaliteit van het laatste deel van hun leven. Je kunt de mensen niet altijd genezen, maar er wel voor zorgen dat zij nog zo prettig mogelijk kunnen leven. Ik vind dat wel mooi”.
Kun je aan de mensen zien hoe zij hebben geleefd, hoe hun leefstijl is geweest?
Alice Beltman schudt haar hoofd. “Veel ziektes overkomen je, hoe gezond je ook leeft. Tussen onze bewoners zijn ook mensen te vinden die te zwaar zijn, die gedronken hebben en die roken. Het overgrote deel van deze mensen is boven de tachtig. Het is de vraag of je dat gedrag nog moet willen veranderen. Ik heb wel veel moeite met jongeren die nu beginnen met roken. Er is genoeg voorlichting, dus deze generatie zou beter moeten weten”.
En wat zou je aanraden bij voeding en bewegen?
“Om te beginnen bij bewegen, dat is heel belangrijk voor je lichamelijke én je geestelijke gezondheid. Ook je stemming wordt er beter van. Ik stoor me nogal aan de trend van de aankoop van E-bikes. Je levert veel minder inspanning en gebruikt minder spierkracht, terwijl dat juist zo belangrijk is om in conditie te blijven. Zeker als je ouder wordt, geldt: “use it or loose it”, dat wil zeggen: wat je niet gebruikt gaat verloren. Lig je bijvoorbeeld een week op bed, dan verlies je al enorm veel spieren. E-bikes zijn voor ouderen bovendien gevaarlijk, je gaat er harder op dan op een gewone fiets. Met een wat tragere reactiesnelheid kan dat risicovol zijn”.
Guus: Hebben we ook niet veel te veel dikke mensen in ons land?
Alice knikt “Er is een enorme toename aan dikke mensen. Ik las laatst de opmerking: “De beste manier om af te vallen is niet aankomen”. Daar ben ik het geheel mee eens. Bewegen kan in kleine dingen zitten: pak de trap en neem de fiets in plaats van de auto, dat kan ook als het minder mooi weer is.
Zeker voor mensen met dementie is het heel belangrijk om te blijven bewegen en om buiten te komen. Maak geregeld een ommetje, doe samen boodschappen of maak een gezamenlijke fietstocht, eventueel op een duo fiets. Het aantal mensen met een chronische beperking wordt alleen maar groter. Daarom vind ik het zo goed wat docenten en vrijwilligers bij Hart in Actie aan sport doen voor mensen met een chronische aandoening”.
Voor meer informatie www.hartinactiemill.nl.