De afgelopen periode mocht ik aanwezig zijn bij de uitreiking van de ‘Krachtenbundel’. De Krachtenbundel is een initiatief van uitgeverij Reëlle Communicatie uit Valkenswaard.

De missie van dit bedrijf is ‘Zet mensen met een beperking aan het werk’. Bij dit bedrijf werken diverse mensen met een beperking. In de Krachtenbundel vertellen veertien kwetsbare mensen uit onze regio hun levensverhaal.

Krachtenbundel

Wethouders uit zeven gemeenten in Brabant Noordoost hebben aan deze uitgave meegewerkt. Zij interviewden een kwetsbaar persoon uit hun gemeente en lieten hen hun verhaal vertellen. In mijn bijdrage heb ik er voor gekozen om Natasja te interviewen. Zij is medewerkster bij Sas en Bep, een dagbestedingsproject voor mensen met een beperking in Myllesweerd.
Natasja is voor mij een voorbeeld bij uitstek hoe je met een licht verstandelijke beperking toch volwaardig deel kunt uitmaken van onze samenleving. Zij ziet zelf haar beperkingen ook en geeft aan dat een werkplek in het bedrijfsleven er voor haar niet inzit. Ze heeft plezier in haar leven en in haar werk. Zoveel zelfs, dat ze haar twee goudvissen heeft vernoemd naar haar begeleidsters Saskia en Bep.
Op haar werkplek is ze een zeer gewaardeerde kracht. Ik ben trots op Natasja en de andere medewerkers bij Sas en Bep. Trots op het feit dat zij, ondanks hun beperking, een plek hebben verworven in onze samenleving en daar dus ook volledig deel van uitmaken. Maar vooral ook op het feit dat ze positief en met veel plezier in het leven staan. Ik vond het bijzonder en een voorrecht om het verhaal van Natasja op te mogen tekenen.
Als u een bezoek brengt aan het gemeentehuis dan vindt u de Krachtenbundel op onze leestafel in de hal. Ook kunt u de Krachtenbundel downloaden op de website van dit communicatiebedrijf.

Reddingsbrigade

Verder was ik aanwezig bij het 50 jarig jubileum van reddingsbrigade Erica. Deze vereniging is 50 jaar geleden opgericht door mevrouw Ria Storms. Mevrouw Storms was in die tijd zwemlerares en badmeester bij zwembad Erica in Sint Hubert.
Ik heb samen met twee leden van het eerste uur een nieuwe vlet van de reddingsbrigade mogen dopen.
Deze vlet is het diepste geheim geregeld door de voorzitter van de reddingsbrigade, Paul Verhoeven. Hij heeft er voor gezorgd dat de vereniging dit vaartuig in bruikleen krijgt van de overkoepelende organisatie van reddingsbrigades. Bijna niemand was op de hoogte van deze nieuwe boot. Het was voor de leden dan ook een complete verrassing. Ik hoop dat de reddingsbrigade met dit nieuwe vaartuig nog jarenlang haar taken kan blijven uitvoeren en mensen blijft opleiden in het reddend zwemmen.