Dweilorkest Moizat (Foto: Sharon van Dommelen)

Vandaag tussen bocht 4 en 3 muziek gemaakt. We stonden net voor het entertainmentpunt van BIG Challenge op een steil stuk om de deelnemers aan de Alpe d’HuZus aan te moedigen.

De Zus is een voorproefje voor de Alpe d’HuZes; deelnemers kunnen 1 keer de berg beklimmen. Om half 11 is de start en de finish sluit om 16 uur. Het was supergezellig, regelmatig dansende deelnemers of even snel een foto of filmpje maken.

“Het was een indrukwekkende voorproef voor de grote dag van donderdag”, zegt Mariëlle Verstegen, baritonspeler bij Moizat. Gelukkig had de Alpe d’HuZes organisatie voor een KWF tentje gezorgd want het was warm inde zon. BIG Challenge, farmers against cancer, had banken geregeld en kwam langs met gezonde hapjes. Die deelden ze een paar honderd meter verder uit aan de deelnemers. 

Perfect geregeld

“Alles werkte mee, mooi weer, prachtig uitzicht over de bergen en alles prima verzorgd. BIG Challenge heeft een taxidienst die op en neer pendelt tussen Alpe d’Huez boven op de berg en het entertainmentpunt net voor bocht 3”, zegt Els Nabuurs, trompettist Moizat. 

“Je ziet vanalles voorbij komen: fietsers, tandem, duofiets, wandelaars en renners. Bijzonder om te zien. De BIG Challengers zijn te herkennen aan de groene caps of helmhoesjes. Dat is wel makkelijk. Ook leuk; hun naam staat op het bordje aan de fiets of op het shirt. Bij het entertainmentpunt staan een paar BIG Challengers die iedereen omhoog roepen en aanmoedigen. 

Hans Vermeulen had zijn trompet overgedragen en heeft samen met zijn schoonmoeder de berg beklommen. Voor de start uit zodat ze alvast een voorsprongetje hadden. “Hoor je onderweg je naam roepen, zie je ook nog bekenden. Hartstikke mooi om te doen. Bij Moizat een dansje gemaakt en weer verder.”

Entertainmentpunt

Tussen bocht 3 en 4 zien de deelnemers van ver al de grote opblaaskip, -koe en varken. Daar is het entertainmentpunt van BIG Challenge. Echt mooi, muziek, ze roepen je en ze delen daar heerlijke gezonde agrarische producten, gesponsord door boeren en tuinders, uit. “Het lijkt of je er dan bijna bent. Maar ze zeggen dat die laatste drie bochten nog pittig zijn”, zegt Jan van Hout die de bariton bespeelt bij Moizat.   

We zijn weer opgehaald door de taxidienst. Bij het oppeppunt ook even uitgerust en bijgebuurd met deelnemers die al gefinisht waren. Daar ontvangen vrijwilliger de deelnemers na de finish. Fysio, bouillon, pannenkoeken; er is vanalles. We werden warm onthaald bij het oppeppunt, wat geweldig goed georganiseerd is door onder andere Pieter Egelmeers en Antoine van Loon, die al jaren vrijwilliger zijn van de oppepcommissie. Monique en Antoine van Loon werden nog even geinterviewd door Omroep Zeewolde. De BIG Challenge deelnemers komen uit het hele land. Dit jaar ook drie teams studenten uit Dronten. Die waren net niet daar op het moment dus Omroep Zeewolde uitgelegd wat BIG Challenge is. 

Motivatiebijeenkomst Alpe d’HuZes

In het Palais du Sport was ’s avonds een bijeenkomst van Alpe d’HuZes met praktische informatie en een terugblik op de dag. Indrukwekkend waren de twee verhalen van ervaringsdeskundigen. Twee jonge meiden die hun zusje verloren aan kanker en een man die door een nieuw medicijn darmkanker. Pater Moeskroen gaf alvast een voorproefje voor het slotfeest en Maarten Peters zoals ‘Dichter bij de hemel kom ik niet.’  Prachtig. 

Fijn dat we als dweilorkest met BIG Challenge een steentje bijdragen dat onderzoeken mogelijk zijn om kanker beter te kunnen behandelen. We ervaren gelukkig dat er de laatste jaren al veel meer mogelijk is. Vroeger overleden mensen eerder, nu is er gelukkig meer mogelijk maar zoals je hier vaak hoort: ‘ik hoop dat mijn kleinkinderen later kunnen zeggen: Kanker, daar ging je vroeger toch dood aan.’

Tekst: Monique van Loon