Dorpsraad Sint Hubert bestaat 10 jaar! “We hebben veel mijlpalen gerealiseerd en we zijn de verbindende schakel tussen dorp, gemeente en instanties”, blikt Han Lavrijssen terug.
In 2014 stonden een aantal Sint Hubertenaren op om samen met Sociom te brainstormen over mogelijke initiatieven in Sint Hubert. Op 6 oktober 2014 is Stichting Dorpsraad Sint Hubert opgericht. Han Lavrijssen, Tinie van Dijk, Sandy Hol en Monique van Loon zijn dorpsraadsleden van het eerste uur. De overige leden zijn Jop Kuijpers, Danielle Schoenmakers, Jeno van Tienen en Annet Vloet. Nu een team van acht dat op zoek is naar een negende lid. Annet heeft vanaf januari 2025 het voorzitterschap overgenomen van Han.
Verbinding
Het doel van de Dorpsraad is mensen, organisaties en verenigingen te verbinden om samen te werken aan een mooi, veilig en gezellig Sint Hubert. “We hebben geen politieke binding en zijn gesprekspartner voor de gemeente en klankbord voor de inwoners. We zijn een gevarieerd gezelschap, ieder met een eigen netwerk en capaciteiten. Samen weten en kunnen we meer”, zegt Monique.
Speerpunten
Opgestart onder de gemeente Mill & Sint Hubert waren de drie hoofdthema’s: N264, wonen en onderwijs. De drukke N264 die dwars door het dorp loopt en voor overlast zorgt, heeft vele vergaderuren met inwoners en de provincie gekost. De Dorpsraad vindt het belangrijk dat de processen goed verlopen en dat er oplossingen komen. Ze is hierin neutraal en is blij dat inwoners goed met elkaar kunnen blijven praten. “Tot nu toe zitten wij en Uden met deze weg in onze maag want echte oplossingen zijn er nog niet”, legt Han uit. Dezelfde rol speelt nu bij zonnepark IJzerbroek.
Wonen blijft een van de belangrijkste thema’s. “Nu staat het nieuwe woonproject bijna in de steigers. Met als geweldig initiatief Kanderhof”, licht Tinie toe. Hij is, evenals Han, lid van de werkgroep wonen. Elk lid van de Dorpsraad zit in een of meerdere werkgroepen, aangevuld met inwoners.
Sandy, een van de werkgroepleden onderwijs: “Basisschool de Schare is een kleine school met erg goede recensies. Het onderwijssysteem werkt met units met meer individuele begeleiding.” Diverse werkgroepen pakken nu de toekomst van gemeenschapshuis De Jachthoorn op.
Grote en kleine projecten
“Grote en kleine projecten hebben we gerealiseerd; van speeltuin, LVCnet, Goede Doelen week, AED’s, entreeborden, boombank, groen rondom Ijzerbroekwerker, watertappunt, drugs preventie informatieavonden, inventarisatie nieuwe opzet kermis tot het verwelkomen van inwoners,” zegt Monique. Tinie: ‘Vorig jaar is vanuit de Dorpsraad de werkgroep “Sint Hubert Kumt Los’ ontstaan. Een alternatief voor de kermis.”
Openbaar deel
De Dorpsraad vergadert elke maand in de Jachthoorn en start dan met een openbaar deel. De data zijn te vinden op de website. Elke inwoner is welkom, vooraf aanmelden via
Sandy: “Ons werk is niet altijd concreet en zichtbaar. Het is mooi om te zien hoe we in al die jaren onze inwoners mee in beweging hebben gekregen om er een leefbaarder Sint Hubert van te maken. Dit blijven we doen. Er komt veel op ons af. Belangrijk is de prioriteiten hieruit te halen.” De Dorpsraad wil goed op de hoogte zijn van wat er speelt en inwoners betrekken. Heb je vragen of opmerkingen of wil je je steentje bijdragen? Neem dan contact op.