We kunnen er niet onderuit dat de Nederlandse zorg onder druk staat. De toenemende vraag naar zorgdiensten, de vergrijzende bevolking en de beperkte beschikbaarheid van middelen leggen een behoorlijke last op ons zorgsysteem. Dat merken we ook in het Land van Cuijk.

Gelukkig hebben we ook een heleboel mantelzorgers. Zij vormen het fundament van onze zorg. Maar liefst 80 procent van alle zorg thuis wordt verricht door mantelzorgers. Door mantelzorgers besparen we heel veel zorgkosten, omdat mantelzorg onbetaalde zorg is. Maar het bijzondere van mantelzorg is dat het zorg is uit liefde. Zorg die vaak onzichtbaar is, die veel verder gaat dan alleen praktische hulp. 

Ik merk dat veel mensen niet weten dat ze eigenlijk mantelzorger zijn. Zorgen voor een naaste, familie, vriend of buur, dat lijkt heel vanzelfsprekend. Je geeft veel om iemand en diegene blijkt zorg nodig te hebben. Een tijdje geleden sprak ik een mevrouw. Zij zorgde dag in dag uit voor haar zieke echtgenoot. Ik sprak met haar over mantelzorg. Ze zei: “Hoezo mantelzorg? Ik ben getrouwd met deze man en heb beloofd zowel in goede als slechte tijden voor hem te zorgen.” 

Ondanks dat mantelzorgers een waardevolle aanvulling zijn op het zorglandschap, is het absoluut niet dé oplossing voor de zorgproblematiek in Nederland. Er wordt heel veel gevraagd van mantelzorgers. En dat vaak naast hun reguliere huishouden, gezin en werk. De zorg die zij bieden kan fysiek en emotioneel veeleisend zijn. Daarom is het van groot belang dat we mantelzorgers goed ondersteunen en waardering geven. Respijtzorg, training, financiële compensatie en psychosociale steun zijn essentieel om mantelzorgers in staat te stellen hun waardevolle werk voort te zetten.

Vanaf 1 juni kunnen mantelzorgers de jaarlijkse mantelzorgwaardering aanvragen. Deze attentie keert de gemeente Land van Cuijk jaarlijks uit aan mantelzorgers, als klein gebaar van dankbaarheid en erkenning voor hun werk en toewijding. Voor volwassen mantelzorgers bedraagt dit eenmalige bedrag €100,-, voor jonge mantelzorgers tussen de 8 en 23 jaar is dit €30,-.

Het aanvragen van de mantelzorgwaardering is eenvoudig en kan worden gedaan van 1 juni tot 1 oktober 2024 via www.mantelzorgenvrijwilligersplein.nl. Of het nu gaat om bovengebruikelijke, langdurige zorg of een jonge zorgdrager die opgroeit met een ziek familielid; iedereen die zich inzet voor een ander verdient deze blijk van waardering. Ik hoop dat veel mensen een beroep doen op de mantelzorgwaardering. 

Met vriendelijke groet,
Wethouder Willy Hendriks-van Haren