Als je nog kunt afschrijven op jouw bedrijfspand scheelt dit wat belasting; de winst wordt door de afschrijving immers wat lager. De afschrijving op gebouwen wijkt wel af van de afschrijving op andere bedrijfsmiddelen.

Je mag namelijk maar tot een bepaalde ‘bodemwaarde' op een bedrijfspand afschrijven. Voor bedrijfspanden bepaalt de WOZ-waarde de ‘bodemwaarde’. Afschrijven op een bedrijfspand is mogelijk zolang de boekwaarde hoger is dan de bodemwaarde. Voor ondernemers in de IB gold tot 2024 voor gebouwen die zij ter belegging hielden al dat de WOZ-waarde de bodemwaarde was. Voor gebouwen in eigen gebruik was de bodemwaarde nog 50% van de WOZ-waarde. Dat is sinds 1 januari 2024 ook 100%, net zoals in de Vpb. Vanaf 1 januari 2024 gelden dus dezelfde afschrijvingsregels voor een bedrijfspand in de IB en de Vpb.

Er geldt echter wel overgangsrecht voor gebouwen in eigen gebruik die vóór 2024 al tot het ondernemingsvermogen of resultaatvermogen behoorden, en waarop u al vóór 2024 heeft afgeschreven, maar nog niet over drie volledige boekjaren heeft afgeschreven. Je mag dan gedurende de resterende jaren van de – in totaal – drie boekjaren nog afschrijven volgens de in 2023 geldende regels. Maar neem je een bedrijfspand in 2024 voor het eerst in gebruik, dan valt het gebouw direct onder de ‘nieuwe’ bodemwaarderegeling.

Peter Meulepas, administratie- en belastingconsulent te Mill.